Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-1 – Písmolijcův úlet

Adajahoda z týmu susenky pondělí, 7. březen, 7.13

tak tohle bylo easy

Dan z týmu CurieTeam pondělí, 7. březen, 9.37

Jak dva špízy

Hanka z týmu Kvádrové hlavy pondělí, 7. březen, 17.56

Toto bolo tak jednoduché, že som na to po vyriešení ešte chvíľu pozerala, neistá, či je toto už heslo, alebo je v tom nejaký chyták.

Together z týmu Together pondělí, 7. březen, 18.04

Ja som tiež chvíľu uvažovala nad tým či v tom nieje ešte niečo.... prišlo mi to jednoduché...

Petr z týmu PRIHLASOVACIJMENO středa, 9. březen, 16.38

To mně taky.

Martin z týmu Technosuter pondělí, 7. březen, 17.58

bolo to úplne ľahké

As z týmu Bohuželvy III pondělí, 7. březen, 18.09

A jak heslo souvisí s dopravou?

Tomáš Bláha pondělí, 7. březen, 18.31

No mohl bych odpovědět, aby ses v tramvaji či autobuse rozhlédla kolem, kolik displejů na tebe svítí a ukazuje ti třeba příští zastávku a cíl cesty, ale skutečný důvod použití hesla „display“ je v šifře samotné. Totiž od počátku jsem chtěl, aby v ambigramu bylo napsáno „heslo je“, aby to provokovalo a nutilo přemýšlet, kde je zbytek zprávy, tedy kde je samotné heslo, když kromě nápisu v zadání vůbec nic dalšího není.

Všimni si, že nápis začíná písmeny „he“, které po otočení vzhůru nohama vypadají jako „ay“, takže jsem hledal správně dlouhé slovo, které končí pokud možno na „ay“ a jistě si dovedeš představit, že takových slov v češtině moc na výběr není. Kromě této dvojice písmen i ta ostatní na sebe celkem rozumně pasovala, takže to byla v podstatě ideální volba.

Nespoléhej vždy, že heslo musí být jen tematické, někdy to prostě nejde, nebo by bylo na škodu, že jde snadno uhodnout, takže jak píšeme v pravidlech, hesla často souvisí s tématem hry, ale ne výhradně. Styl a dobrá funkčnost šifry je pro nás důležitější, než tématické heslo.

Jarda z týmu Bodka. pondělí, 7. březen, 20.32

Úloha jednoduchá a pěkná, ale překlepy jsou potvory, no. :P