Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-4 – Skvrnitá

Tomáš Bláha pondělí, 22. únor, 8.35

A jéje, iKvetinky se rozčilují kvůli CH. Kdysi dávno jsme se drželi zásady, že abeceda má 26 písmen a používali polský kříž v klasickém provedení s anglickou abecedou.

Potom nás ale někdo sprdnul, že přeci je rozšířenější ten český, který dává víc smysl, protože pokrývá celý kříž a který je známý z táborových her. A v informacích o hře také odkazujeme na šifrovací pomůcky Chlýftýmu, ve kterých je uvedený právě ten úplný s 27 písmeny, tak proto jsme v novějších ročnících začali používat už jen ten český.

Pak nám někdo vynadal, že se to nedá poznat, tak si dáváme záležet, aby ve zprávě bylo Z, tedy aby bylo vidět, že je použita i poslední pozice vpravo dole. A stejně se najdou nespokojenci :-)

Dodo z týmu Jednorožci úterý, 1. březen, 18.08

V našem oddílu se vždy používal polský kříž s 26ti písmeny (bez CH), ale také jsem vždy byla pro používání toho českého. Některé šifry jsou kvůli tomu docela zapeklité, ale jde to... ☻

Matúš z týmu Parcela pondělí, 22. únor, 13.25

Je to trochu nelogické s tým Ch, ale v poľskom kríži to Ch je, detto v každom googlovom výsledku na "polsky kriz", takže s týmto od minuloročného Čísla nemáme problém :)