Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-3 – Leet speak

Verča z týmu Mechanické veverky úterý, 23. únor, 16.10

K potenciálnímu řešení ASFALT jsme dospěly už někdy včera kolem poledne, ale nepřišlo nám věrohodné. Získaly jsme všech dvanáct slov (každé u jednoho z aut) z hexadecimálních kódů pomocí leetspeaku, ale dál jsme vůbec nevěděly, co dělat. Napadlo nás pouze řešení ASFALT, protože toto slovo jako jediné souvisí s dopravou (tématem letošního ročníku) a také je v šifře na konci kombinace slov "stačit zaslat asfalt". S odesláním odpovědi jsme dlouho váhaly. I když jsem si četla řešení, tak jsem to nepochopila. Chtěla bych se zeptat, jestli to mělo nějaký vyšší smysl, nebo to bylo jen takhle. Díky :-)

Ráchel úterý, 23. únor, 16.32

No, "vyšší smysl" asi není úplně správné pojmenování :-D, ale v podstatě by těch 12 aut mělo tvořit větu. Problém je v tom, že ono těch slov, která se dají zapsat leetspeakem, jsou šestipísmenná a ještě obsahují vhodné znaky z hexadecimálních barev, není zas až takový výběr. Jak přesně by ta věta měla znít a jaké koncovky by se měly doplnit, můžete tady sami hádat :-). Každopádně konec je jasný: Stačí zaslat "asfalt".

Verča z týmu Mechanické veverky úterý, 23. únor, 16.35

Aha, tak ta věta byla hodně divná. :-D

Tomáš Bláha úterý, 23. únor, 20.21

Tomu se říká, že je věta kostrbatá a to nepochybně je. Abyste měli představu, tak po aplikování pravidel, která zmínila Ráchel, tak nám ze slovníku českých slov vypadlo pouhopouhých 234 slov, která bylo možno použít k sestavení zprávy. Proto zní věta divně, ale v zásadě říká, co chceme, je to takové hecování, abyste si mezi sebou o šifrách hodně povídali a přeje vám, abyste překonali všechna úskalí.

Viki z týmu Veselé Mozečky pátek, 26. únor, 12.57

Mě osobně přišěl leet speak jednoduchý, bylo jasné že jde o barvy, stačilo si pohrát s vyhledáváním. Zezačátku mi to taky nedávalo smysl, ale poslední řádek byl podle mě naprosto jasný.

Upraveno 26.2.2016 13.31

Filip z týmu Hollywood Superstar pátek, 26. únor, 15.29

Hned, jak jsem přišel na slovo "fešáci", tak jsem věděl, že to je o mně a jdu na to správně... ;) :D

Petr Doubravský z týmu CurieTeam úterý, 1. březen, 18.58

Tahle úloha musí být pekelně těžká pro ty, kdo neznají zápis barev v programovacích jazycích. C:

Ráchel úterý, 1. březen, 22.46

Hele, viděla jsem tým, který se k tomu dostal vskutku neuvěřitelným postupem: Na wiki o leatspeaku je odkaz na hexspeak. Z hexspeaku ho to odkázalo na hexadecimální a k "hexadecimální" mu google našeptal "barva".

Adajahoda z týmu susenky sobota, 5. březen, 12.13

To je pravda