Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-1 – Všichni na start!

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 22. únor, 21.01

Tahle šifra se mi hodně líbila. Tento typ šifer, kdy je za sebou více kroků, které vedou k heslu, mám radši než "hele, tohle funguje" a je to hotové. Souhlasím s Tomášem Bláhou ve Volné diskusi: Je v ní opravdu hodně nápověd. Proto mě taky zaráží, že ji má vyřešenou nejméně týmů - Zdá se mi rozhodně lehčí než Leet speak.

Leonard Zucconi z týmu The Turing Machines pondělí, 22. únor, 21.04

Osobně se mi Leet speak líbil ze všech nejvíc.

Michal z týmu pribik sobota, 27. únor, 19.43

Pěkný nápad a souhlasím, že tam bylo hodně nápověd v textu. Nicméně jak jsem již psal v komentáři. Hodně nás zmátly vždy tři jména v odstavci, proč tam byly 3 ? Navíc nepoužití čísla dne nám také připravilo pár slepých cest.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér sobota, 27. únor, 19.53

Mně se zdá, že když jsou v jednom řádku tři jména, která mají svátek ve stejný den, je to jasný důkaz, že jdeš správnou cestou. Kdyby tam bylo jenom jedno, mohlo by to řešiteli připadat úplně náhodné a nevěnoval by tomu pozornost. Dvě jména by tam šla dát, protože řešiteli by asi nepřišlo náhodné, že vždy mají svátek ve stejný den v nějakém měsíci, ale tři jména mi připadají jako větší jistota.

Tomáš Bláha sobota, 27. únor, 20.05

Asi myslíš nepoužití čísla měsíce, protože číslo dne se právě použilo jednak k odhalení návodu a pak k posunutí prvních písmenek a získání hesla.

Jedna z typických otázek při luštění, které si musíš položit, je podle jakého klíče orgové ta podezřelá jména do šifry vybrali, co mají společného. To se netýká jen jmen, ale i třeba co mají společného obrázky z loňska apod.