Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 2-1 – Číslo

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 9. březen, 20.15

A to my jsme zkoušeli zjistit, jaké státy mají jednotlivé předvolby (u některých ani ta předvolba neexistovala), nebo dokonce nejdříve vyhledat písmena v normálním polském kříži (s CH i bez CH), poté je převést na písmena, u nich najít stát (podle MPZ), poté vyhledat jejich mezinárodní předvolbu a tu poté převést do polského kříže. Bohužel ten druhý nápad se seknul už u druhého kroku :D. Když to má vyřešeno tak málo týmů, čekali jsme, že to bude trochu složitější...

Tomáš Bláha pondělí, 9. březen, 20.23

Abych řekl pravdu, tak jsem tuhle šifru dával proto, aby byla nějaká protiváha k těm ostatním, které jsou přeci jen pracnější na vyřešení. Říkal jsem si, že ta polská předvolba je tak silný hint, že to každý musí mít bez přemýšlení a že tak budeme mít něco, co každý hned dá a bude mít dobrý pocit, že dobře odstartoval. Tak úplně se to nevyplnilo :-)

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 9. březen, 20.29

Toho, že to je polská předvolba, jsme si všimli už brzo, ale nečekali jsme to tak lehké. Toto byl náš poslední nápad, jinak bychom už nevěděli co...

Gabča z týmu 10 Hemisfér pondělí, 9. březen, 21.37

Já jsem nejdřív zkoušela mobilix a pak přičítat ale trochu mi tam neseděly ty jednotky :-) mám šílený nápady

Filip z týmu Eyjafjallajökull neděle, 15. březen, 2.58

Já jsem si zas až moc navykl, že Technoplaneta zásadně počítá jen s anglickou abecedou a ani mě nenapadlo použít písmenko CH a tak mi nic nevycházelo. Ještě, že zbytek týmu se takovými drobnostmi nezabývá. ;) Přijde mi ale zajímavý, že zrovna Filip z týmu URNA s tím má problémy. -.-' No, uvidíme, kde se zasekl...

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 23. březen, 19.32

Já na tom byl úplně stejně. Polský kříž jsem zkoušel na mnoho způsobů, ale vždy jen zásadně bez CH. To pak asi neexistoval žádný způsob, jak to udělat, aby nikde nebylo W ani Q. Asi nejhezčí (dle mého názoru), co jsem zkoušel, byl tento postup: našel jsem si "Polsko předvolby" a zjistil jsem, že v Polsku má každé město nějakou dvojcifernou telefonní předvolbu. Myslel jsem, že to pak budou první písmena těch měst - no nebylo by to krásné? Bohužel, nevyšlo to... No a minulý týden v pondělí mi jeden loňský spoluhráč (který neluštil zas tak dlouho, takže neznal starší technoplaneťácké šifry s křížem bez ch) řekl, že to vypřešil a že heslo je ******, takže už mi došlo, kde byl problém a doluštil jsem to.

Nepřišlo mi ale fér vůči jiným týmům si tu šifru odeslat, jako bych ji sám vyřešil, tak jsem počkal do druhé nápovědy, se kterou bych to už (snad) zvládnul.

Jak už jsem si psal s organizátory, je to podle mě dost zásadní změna, pro zkušenější obyvatele Technoplanety hodně matoucí. Ať už bych zkoušel jakékoliv nové postupy, sám od sebe bych nikdy nepoužil do šifry na Technoplanetě CH. Asi bych nějakou takovou změnu hlásil před začátkem ročníku, aby se předešlo komplikacím. Ale nechci, aby to pro orgy bylo "pro dobrotu (pomoc nováčkům) na žebrotu", odeňuji tedy, že se snažili vymyslet to tak, aby to bylo obcně co nejschůdnější.

Jinak díky, že jsi se ozval se stejným problémem a že sis na mě vzpomněl - jsem rád, že nebylo nepochopení jen u mě.

Anonym z týmu Koreni pondělí, 16. březen, 15.04

v nápovědě máte že první cifra z čísla je 1-9 to je jasný ne? Jiná cifra neexistuje :)

Martin z týmu mackokajka pondělí, 16. březen, 18.50

Ak niekedy v zamestnaní potom dostaneš plat 10 000 Kč, daj si pozor: to číslo má iba jednu cifru na začiatku, ostatné nie sú cifry. Teda dostaneš vyplatené 1 Kč.

Poučenie: Nula je cifra. Zrejme najdôležitejšia zo všetkých.

Šárka z týmu Bohuželvy II středa, 8. duben, 13.37

Já to pořád chtěla překládat do polštiny. Naštěstí i to spolužačky vymluvily :).