Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Otázky ke hře

Leonard z týmu The Turing Machines pondělí, 23. únor, 20.06

Ajta, omylem jsem to napsal do volné diskuse. Tedy opět; jak se posílá orgům vlastní ikona?

Tomáš Bláha pondělí, 23. únor, 21.02

Kde je to Šachistě, když je potřeba?

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 23. únor, 21.09

Tady jsem! Ale říkal jsem si, že když je tu tento dotaz každý rok, že by se mohl jeho autor dovtípit v diskuzích minulých let. No, Leonarde, napiš orgům na e-mail s vaší ikonou a čekejte na schválení. Víc se dozvíš ve vašem profilu po kliknutí na "změnit ikonu" úplně dole.

Upraveno 23.2.2015 21.11

Leonard z týmu The Turing Machines úterý, 24. únor, 16.31

Děkuji mnohokráte.

Tomáš Bláha pondělí, 9. březen, 8.35

Ještě jsem prodloužil o týden registraci.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 10. březen, 6.45

Dny na vyřešení úlohy se počítají až od 6:00? Když vyřeším něco do 5:59, tak je to jako bych to vyřešil o den dřív?

Tomáš Bláha úterý, 10. březen, 7.48

Ano, ale ani to není důvod nejít spát...

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 10. březen, 10.47

Však já bych šel spát i tak, jen jsem zkoušel poslední nápady... Jen mě to překvapilo.

Vít z týmu TOP04 sobota, 14. březen, 10.11

Dobrý den, včera jsme se jako tým zaregistrovali a naše paní učitelka potvrdila, že jsme žáci dané školy. Přesto stále nemůžeme zadávat řešení. Zítra končí první kolo, které máme celé vyřešené, a proto bychom potřebovali naši registraci co nejdříve dokončit. Děkuje TOP04

Tomáš Bláha sobota, 14. březen, 10.48

Paní učitelka musí odkliknout ještě jeden e-mail. Uvidíme, jestli zareaguje odpoledne, kdyžtak to nějak vyřešíme.

Tomáš Bláha neděle, 22. březen, 10.13

Zítra ke druhému kolu přidáme ještě podrobnější nápovědy.

Vlado z týmu TUC neděle, 22. březen, 13.41

A bude sa to zajtra počítať ako 2 nápovedy za 1 šifru v konečnom zúčtovaní?

Tomáš Bláha neděle, 22. březen, 13.56

Nééé, jen potřebujeme pomoci začátečníkům.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 23. březen, 7.13

Zdá se mi to, nebo v Pořadí týmů chybí kolonka na šifru KAPALLUN duallun tirall dualldu tir-tir – ?????????

Ráchel pondělí, 23. březen, 7.17

Nechybí, jen je to přehozené a máš ho na začátku celého řádku.

Vzniklo to proto, že je první v abecedě; někde jsme pořadí už upravili (třeba přímo v Soutěžích úkolech), někde se tak stane v nejbližších chvílích.

Tomáš Bláha úterý, 7. duben, 8.08

Přihodil jsem ještě k některým šifrám minulého kola nápovědy.

Ráchel úterý, 7. duben, 19.59

Opět se nám vyskytla chybička. V šifře Mravenci vyjde řešení nezáměrně s prohozenými písmenky. Nenechte se zmást, správnou variantu určitě odhalíte.

Tomáš Bláha úterý, 7. duben, 20.44

Už by to mělo být v pořádku.

Vlado z týmu TUC pátek, 10. duben, 22.04

Nemohla by byť aj nejaká sifra v slovenskom jazyku?

Ráchel sobota, 11. duben, 10.18

No, proč ne. Ve slovenštině byla například tato šifra: http://technoplaneta.cz/2010/ukoly/ukol-5-3-bratrska-sifra/. Ta přímo pracuje se slovenštinou jako jazykem a to je pěkný nápad.

S tím, že by šifra byla jen tak napsaná ve slovenštině, by asi byly větší problémy. Orgové jsou Češi a celkem přirozeně píší česky a bojím se toho, že bychom překladem do slovenštiny spoustu týmů (i slovenských) hodně zmátli. Hrály by si s tím, proč je šifra ve slovenštině, místo aby se zaměřily na skutečné, k řešení vedoucí zvláštnosti.

Jinak je mi ale jasné, že jsou mnohé šifry pro Slováky mnohem komplikovanější: slova řešení, která jsou slovensky jinak (například "dráty"/"droty" v Pěti pastelkách); šifry založené přímo na češtině, gramatice apod.; a letos zvláště na české literatuře (Šípy).

Vlado z týmu TUC sobota, 11. duben, 21.06

No veď, tie šípy bola náhoda, že sme to vyriešili, a myslím si, že sifra v slovenčine by bola zaujímavá a snáď pre nás ľahšia a bolo by pekné sledovať tie lepšie tymy ako by si s tým poradili, a aspoň by sa vedeli vžiť do našej role, lebo niekedy ani nevieme čo znamenajú niektoré české slová...

Martin z týmu mackokajka neděle, 12. duben, 10.46

Tomu je ľahká pomoc. Stačí prečítať niekoľko (alebo radšej niekoľko desiatok) českých kníh. Ale obávam sa, že pre mnohých základoškolákov je prečítať niekoľko desiatok vôbec nejakých kníh nesplniteľný cieľ.

Ráchel neděle, 12. duben, 15.19

Mimochodem (tím nechci vůbec komentovat slovenské šifry, spíš tak pro zajímavost): Pro Čechy není čtení slovensky, i když tak jako tak čtou hodně, vůbec tak jednoduché. Můj táta je Slovák, takže jsem já jsem ke slovenštině v knihách nebo i mluvené docela dostala (i když bych ze sebe kloudnou slovenskou větu asi nevypravila), ale někteří spolužáci mají problém jí jen celkově rozumět. Mně osobně je líto, že není třeba ve škole v rámci povinné četby alespoň jeden titul slovensky nebo tak něco...

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 20. duben, 20.10

Já bych se toho zdržel. Je to česká šifrovačka. Slovenské šifrovačky nemáte? Stejně tak tuším, že slovenské televize se snaží omezovat češtinu. Co je doma, to se počítá, řekl bych.

Tomáš Bláha pondělí, 20. duben, 20.46

Ale my v principu nejsme proti, občas něco slovensky uděláme, jde spíše o příležitost. O to, aby to mělo nějaký důvod a aby v tom byla nějaká pointa. A to není zrovna na objednávku, musí to přijít samo. Mimochodem poslední dvě finále jsme měli jazykově závislé šifry a Slováci měli speciální přeloženou variantu.

Slovenské televize podle nového zákona nesmějí vysílat česky pod hrozbou pokuty. Výjimkou jsou písně, jazykové pořady a dabing pořízený před účinností zákona. Je to docela škoda, protože na Slovensku se toho česky vysílalo docela dost a díky tomu Slováci rozumějí češtině podstatně lépe, než naše mladší generace slovenštině. U nás bohužel, aniž tomu bránil zákon, tak televize nemají prakticky zájem vysílat něco slovensky.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 20. duben, 22.34

No pokud to má nějaký důvod a pointu, pak ano. To mi přijde vhodné, jako například i šifra, na kterou odkazovala Ráchel. Jinak mi to jako běžná šifra přijde trochu zvláštní, dávat ji ve slovenštině.

Martin z týmu mackokajka čtvrtek, 23. duben, 23.46

Ahojte. Pamätám sa, že počas štvrtého kola mal tím Brendan Gleeson fanboys presne 26 nesprávnych odpovedí na Boyarde (a 27. bola správna) a teraz tam má 1 nesprávnu odpoveď (a 2. je správna). Ako sa dá znížiť počet nesprávnych odpovedí? Normálne by som si takéto podrobnosti nevšímal, iba že ma to vysoké číslo zaujalo.

Tomáš Bláha pátek, 24. duben, 7.49

Mluvilo se o tom někde ve vedlejším vlákně. Tým tam místo odpovědí měl napsaný řádek po řádku text jedné anglické a ne příliš slušné písně. Protože nesprávné odpovědi šifer se na webu publikují a proto, že to byl nějaký úlet, který s řešením neměl nic společného, tak jsem nakonec odpovědi smazal.

Tomáš Bláha středa, 29. duben, 22.59

Dnes mám jednu smutnou novinku. Kvůli porušení pravidel hry jsme diskvalifikovali tým UltraManiaci ze hry. Neděláme to často a neděláme to rádi, protože Technoplaneta by měla přinášet hlavně radost a zábavu. A i když pro řadu z vás je Technoplaneta především soutěž plná drsných soupeřů, my orgové se snažíme, aby byla důležitější ta samotná cesta hrou, překonání sebe sama, než cíl v podobě výhry nad soupeři.

Jeden člen z UltraManiaků to však vzal za špatný konec a tak mu dnes Technoplaneta přinesla velké ponaučení. Už jsme o tom na fóru mluvili, byl to právě on, kdo se na sociální síti vydával za spoluhráče někoho z jiného týmu a lákal z něj řešení šifry. Oslovil tak asi více týmů a bohužel si tím pomohl k řešení třech šifer, na které nemohl přijít. Za těchto okolností ale není možné, aby tým pokračoval a aby se účastnil finále. Mrzí nás to o to více, že tým se účastnil už několik let a měl by na dobré umístění i bez podvodu.

Vlado z týmu TUC středa, 29. duben, 23.03

No takéto niečo tu bolo aj minulý rok a vtedy si od jedného člena nášho tymu dokonca niekto pýtal meno a heslo na prihlásenie.....

Vlado z týmu TUC středa, 29. duben, 23.04

Ako ste na neho došli že to robil?

Tomáš Bláha středa, 29. duben, 23.14

To si s dovolením necháme jako výrobní tajemství a omezíme se jen na konstatování, že orgové jsou vševědoucí ;-)