Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-4 – Čtverec, fakt čtverec

Šachista z týmu Known Team sobota, 7. duben, 8.30

Konečně :D:D:D

Tomáš Bláha sobota, 7. duben, 10.22

Gratuluji, konečně je to tam! Já jsem hlavně doufal, že si všimneš (všimnete) už na začátku, i když třeba hned nebudete správně pracovat s oddělovači písmen a slov, že po levé straně začne vycházet HES... a to pak zpětně pomůže přijít na práci s oddělovači.

Upraveno 7.4.2012 10.23

Filip z týmu Ratatouille sobota, 7. duben, 14.46

Já jsem hlavně neotočil šifru po směru hodinových ručiček, ale proti směru. Takže mi hnedka vycházelo ECITR, některé písmena se nedaly vůbec rozluštit a k tomu všemu se nevytiskl celý jeden řádek, takže i po zpátku to vycházelo LEMTO...Komplikovat si už tak komplikovanou šifru, to snad dokážu jen já. :-P

Šachista z týmu Known Team úterý, 10. duben, 19.24

Tak jsem se díval na nápovědu. Upřímně, nevím, jak moc pomůže. Já jsem morseovku zkoušel už první den, ale nenapadlo mě dát mezi znaky mezery, a na tom jsem se dlouho sekl... Pomohl až návrat k základům :D

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 16. duben, 18.01

moje slova! na čtverec jsme přišli v den nápovědy, ale nijak nám k tomu nepomohla. řekla jen to, co už jsme věděli. a ta druhá - no ještě lepší, to je hezký, že vim, jak udělat čtverec, když už ho mám! nápovědy byly v tomto případě byly jen k povzbuzení. Když dostanu nápovědu, jakoby mě to nadopuje a začnu se tomu víc věnovat. A dneska to bylo stejný. Když už toho mám tolik, není to tak beznadějné a víc lidí spolupracuje.

Tomáš Bláha pondělí, 16. duben, 20.55

První nápověda měla hlavně ujistit to, že musíte roztahovat řádky (řada týmů se pokoušela různě přeskládávat a nechápala, že čtverec bude 10x10) a druhá cílila hlavně na to, aby se týmy nepokoušely naplnit tabulku písmenky (v tom se topilo hodně týmů) a jak správně pracovat s oddělovači a že oddělovače jsou kolmé, nikoliv šikmé, jak se občas v morseovce píše.

Takže není pravda, že jen k povzbuzení, na druhou stranu jsme nechtěli týmy připravit o ten klíčový nápad, protože pak by z vyluštění už neměly radost.

Milan Vančura úterý, 17. duben, 14.12

Tušil jsem, že jste v této nezávidění hodné situaci - tj. že jste se zasekly na něčem jiném než ostatní, takže vám asi nápovědy nepomůžou tolik co ostatním. Jste fakt dobré, že jste to psychicky zvládly a neodpadly. Klobouk dolů.

A moc díky za vaše komentáře ke všem šifrám. Je radost číst komentáře od (všech) týmů, které se zamýšlí nad tím, co se jim na šifře líbilo, a ne jenom jak byla těžká. Napsat takový komentář po téměř třech týdnech na šifře je fakt známka klidu, odstupu a poctivosti. Všem týmům, které tohle dokáží, bych chtěl osobně poděkovat - nezávisle na tom, jestli pak šifru chválí nebo se jim na ní něco nelíbí. Jsou to ty nejcennější komentáře pro další ročníky. Díky nim lépe odhadneme, jakým způsobem nad šiframi přemýšlíte a jaké šifry se vám budou líbit příště.

Filip z týmu TO! středa, 18. duben, 22.08

Ono se to opravdu dá vyřešit? :-D :-O No nebýt ochotných orgů, tak nedá, to se musí nechat. Morseovku jsem taky zkoušel už někdy dřív, ale bez mezer a tak jsem ji zavrhnul... :-D No a teď, když už jsem hledali heslo, tak já šel odzhora dolů... "seh", no a v tu chvíli mi psala Pája - vychází mi "heslo..." - tak jsem to bral obráceně a vyšlo to. No a když jsem to odeslal "Úkol už byl vyřešen!" :-D :-) Teď fakt oddechuju... Ufff... týhle šifře už jsem nevěřil, myslel jsem, že je nesplnitelná. Ono to není tak složité, spíš by to chtělo větší pozornost a mohli bychom ji mít mnohem dříve. No a co se mi na šifře nejvíc líbí je to, že už od ní mám pokoj! :-) O:) A ješět jednou děkuju orgům za trpělivost a ochotu, bez Vás bychom to určitě nezvládli a takové nápovědy si asi ani nezasloužíme. Děkuju.

Šachista z týmu Known Team středa, 18. duben, 22.15

Já věděl, že to zvládneš!

Filip z týmu TO! středa, 18. duben, 22.18

Díky... ale fakt to za mě udělali orgové. ;-)

Šachista z týmu Known Team středa, 18. duben, 22.26

Nás taky trošku popostrčili...

RAB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 19. duben, 13.36

a nám musela napovědět profesorka...takže fakt nejste jediní

Milan Vančura čtvrtek, 19. duben, 10.48

Máš deset bodů z deseti za vytrvalost, zasloužíš si TO! :-)

Filip z týmu TO! čtvrtek, 19. duben, 15.04

Děkuju... no je pravda, že ještě nikdy jsem na žádné šifře tolik neseděl a nezabrala mi tolik času. O to víc mě teď začínaj štvát skříňky, protože to vypadá, že jsou ještě horší...! Jen se zaptám: Proč se nedá šifra vytisknout ani zobrazit nepřihlášeným?

Tomáš Bláha čtvrtek, 19. duben, 16.15

Protože se vytisknout nedá. Pochopíš, až vyluštíš.

Filip z týmu TO! čtvrtek, 19. duben, 17.46

Už chápu... :-) No vlastně dá, ale až po prvním kroku. A tak proč se ale nemůže zobrazit těm nepřihlášeným?

Mara z týmu OSLICI pondělí, 23. duben, 11.49

Tak to jsem )ne)čekal... morseovku jsem zkoušel, moc to nevycházelo... ovšem bez mezer... A tu duhou nápovědu sejm opravdu nepochopil... Vůbec mě nenapadlo, že nám chcete říct, ať si značíme mezery svislou čárkou... :(

Tomáš Bláha úterý, 24. duben, 22.05

Na práci s oddělovači se dá přijít zkoušením, prostě se musí naplnit čtverec. Ale hlavně jste si měli všimnout, jak tam po straně začne vycházet ⋅⋅⋅⋅|⋅|⋅⋅⋅ a to už pak pomůže si uvědomit, jak na dalším řádku udělat ⋅−⋅⋅|−−−.

Filip z týmu TO! středa, 2. květen, 6.49

Nemám rád Postavičky... Čtverec mě aspoň štval průběžně a dalo se to vydržet, ale Postavičky zapříčinily, že budeme za In Aenigmibusem, což už nezměním... navíc na nich nedokážu nic vykoukat a stará dobrá morseovka nevychází... :-( >: (

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení středa, 27. březen, 22.46

Když se na to koukám s odstupem, není to vlastně vůbec těžké: mezery na tmavém pozadí značí, že jsou tam důležité. Nápověda radí, že jde o tabulku 10x10 znaků (morseovka by měla být jeden z prvních nápadů) a první sloupeček je udělaný tak, aby se dal přečíst i pozpátku, protože všechna jeho písmena jsou v morseovce čitelná i pozpátku (že SEH je HES(...lo) pozpátku už člověka napadne). No tak jaktože nás všechny Čtverec tak zlobil?

Tomáš Bláha středa, 27. březen, 23.04

Protože je potřeba více kroků za sebou a když jsi někde na půl cesty, tak není tak na první pohled vidět, že jdeš správným směrem. Ale zejména, co jste asi nikdo na těch znacích neviděl, jak z nich ta morseovka čouhá. Je tam totiž neobvykle velká koncentrace znaků, které jsou v morseovce krátké, což jsou ty znaky, které jsou často používané v angličtině. To se oproti češtině celkem dost liší.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 2. duben, 19.42

Mají orgové svůj tým v různých šifrovačkách? :-) Z toho odhadu morseovky je znát zkušenost v dešifrování...