Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-3 – Pohádkový devítiboj

Šachista z týmu Known Team středa, 7. březen, 13.56

Nemůžu si pomoci, ale přijde mi, že u této šifry je až nějak moc "mlhy"... To, že barvy jdou vždy postupně, vše pojmenované... No co, alespoň jsme to vyřešili :D

Tomáš Bláha středa, 7. březen, 14.14

No, my jsme si říkali, že dát to bez nějaké omáčky, tak by vyluštění bylo samozřejmé. Ale že barvy jsou ve stejném pořadí se dá u grafu očekávat.

Šachista z týmu Known Team středa, 7. březen, 15.53

To sice ano, ale bylo zvláštní, že zatímco Rusalka, Honza a Rytíř urputně bojovali ve všech disciplínách, Černokněžník se šel vesele zúčastnit jen jedné...

Tomáš Bláha středa, 7. březen, 16.57

On není moc sportovní typ, ale jezení buchet se odolat prostě nedalo...

JuRo z týmu MilkyWay team středa, 7. březen, 14.24

Ja som bol celý čas skalopevne presvedčený, že pointa bude v menách "účastníkov". Zdalo sa mi čudné, že namiesto kráľa, rusalky atď., tam je MOCNÝ kráľ, rusalka BLEDÁ, ZLÝ černokňažník. Predsa len, je jasné že tieto postavy majú v rozprávkach takéto vlastnosti, takže som sa čudoval prečo je to "zdôraznené".

Matěj z týmu Povečierková 5 pondělí, 12. březen, 14.02

Presne tek, jeste k tomu tam jsou souhlasky po sobe, a to 26x, coz je velmi podezrely pocet, protoze je to pocet pismen v abecede. Stejne tak i v disciplnach myslim, akorat se tam nepocita trojice souhlasek po sobe a 'ch' jako dve pismena.

Tomáš Bláha úterý, 13. březen, 10.08

Ale to už jsou závislosti, kterých si ani orgové kolikrát nevšimnou. Co tě přimělo počítat souhlásky po sobě? Hádám, že jsi to prostě zkusil. Zvykněte si ale, že v každé šifře jde nějakým způsobem poznat, jak ji luštit. Na tuhle šifru, když se podíváš, měl by sis především všimnout těch šimých čar na sloupečcích. „To je přeci podivný graf, když z něj nejdou odečíst hodnoty,“ mělo by tě hned napadnout. Pro ty šikmé čáry musí být nějaký důvod.

Matěj z týmu Povečierková 5 úterý, 13. březen, 23.04

Mně na tom grafu byly divné dvě věci, ty šikmé čáry a divné přívlastky postav. Jelikož z čar jsem nic nevykouzlil (a zkoušel jsem opravdu hodně věcí, např. vlajkovou abecedu, jestli by to nějak nemohla být morseovka, skládat to různě k sobě, akorát jsem nenatrefil na správné řešení), tak jsem se začal zajímat o postavy, s tím, že podle grafu pak třeba určím, o kolik písmenek se něco posune. Dosáhl jsem alespoň toho, že jsem se naučil pomocná slova k morseovce a jakžtakž umím rychle převádět čísla k příslušným písmenům a naopak :-)