Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-5 – Náhrdelník vonící divočinou

Šachista z týmu Unknown Team pátek, 29. duben, 15.39

No, ten výsledek jsme spíše tipli, než že bychom měli nějakou jistotu... Jak to jde nejjednodušeji a zároveň nejpřehledněji vyřešit?

A-Lee-chan z týmu FiAlKuPa sobota, 30. duben, 13.49

My například vzali papír, tužku, kružítko a pravítko a překreslili si to z těch okrajů koleček na papír do kružnic...: ) Z těch čtverců jsme vystřihli kolečka, označili si střed horní strany čtverce (když se ta značka udělala pořádně a pečlivě jsme ty kolečka vystřihli, byly značky vidět), abychom měli všechny kolečka natočené stejně. Pak jsme narýsovali šest kružnic (první stejně velikou jako kolečka, další vždy o 0,5 cm větší), určili jsme u všech koleček střed a po jednom je přikládali do první kružnice (tak, aby značky byli vždy na stejném místě). Pravítko jsme přikládali tak, aby spojovalo střed kolečka s rozhraním černého a bílého na okraji a zaznačili jsme polohu tohoto místa mezi dvě příslušné kružnice (u prvního kolečka mezi první a druhou kružnici, u druhého mezi druhou a třetí, ..., u pátého mezi pátou a šestou kružnici). Když jsme pak správně vybarvili místa, kde byla černá, vzniklo slovo lemur (tedy spíš lemar - nepřesnost při vystřihování : )). Ten postup mi připadá jednodušší a je to jasněji vidět než některých, co jsme předtím zkoušeli (vystřihnout každé kolečko vícekrát a dát na sebe, rozstříhat ty kolečka a nalepit do jedné linky na papír, otáčet kolečky po papíře a zaznačovat černá místa na okrajích), ale třeba se najde i lepší způsob ; )

Trubka z týmu Vodovodné trubky neděle, 1. květen, 9.49

Ja som to spravila tak, ze som si vystrihla kruhy zo zadania a potom som si vystrihla 5 pasikov s sirkou 0,5 cm. Tie som nalepila na kruhy takze som mala 5 valcov. Tie som z boku popisala ciarami, ktore pokracovali zo vzoru kruhov. A potom som davala tie valce na seba a skusala najst slovo aj ked priznavam ze to trvalo dost dlho kym som na to dosla.

Jirka z týmu Qaterknan úterý, 3. květen, 18.25

například na počítači: http://kuka.zby.cz/uploady/lemur.png :-)

Šachista z týmu Unknown Team úterý, 3. květen, 18.26

Pěkné...

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 16. květen, 7.01

Vykoušeli jsme spoustu věc, ale nic se neukázalo jako praktická varianta. Korálky, modelína, rulička od toaeťáku, jenom kolečka... Přesnšě jsme věděli, co, ale ne jak ))-: