Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-1 – Hloupý Honza zavražděn

A-Lee-chan z týmu FiAlKuPa pondělí, 2. květen, 16.18

Geniální šifra : )) Hlavně, že od zadání to máme narýsované, koukáme na to a nic. Napadne nás nakreslit to do toho papíru, nic. Začneme tam spojovat písmena slova heslo a zkoušíme seskládat něco z slov a jejich částí, která přímky mezi písmeny slova heslo přeškrtávají, nic. Až dnešní hodina dějepisu se ukázala jako ta správná k vyřešení záhady zavražděného Hloupého Honzy (kterého (a nejen jeho) mi je velmi líto, protože pohádky jsem měla vždycky ráda)... Rada Vacátko, který na to přišel hned, má můj obdiv...: ) Pachatel samozřejmě také, ale možná by to příště mohl ve vlastním zájmu zkusit trochu nenápadněji (tedy pokud nebyl odsouzen k trestu smrti (což bych mu moc nepřála, navíc je mi svým povoláním velmi sympatický)). : )

Milan Vančura úterý, 3. květen, 10.06

Chceš říct, že jste to měli narýsované přímo v tom zadání už déle a stejně jste dali správné heslo až teď? To jsem nečekal, že se tento obligátní (až univerzální :-) ) románový vrah bude skrývat tak dokonale.

Stejně tak čekám, co napíše Quaterkan za historky, proč to nedali už první den, když to, pokud vím, měli narýsované také...

Jirka z týmu Qaterknan úterý, 3. květen, 18.04

Tak že se to má rýsovat, to bylo snad od začátku jasné (text byl obrázek, doporučovali jste vytiskout pdf, které zachovává měřítko, ta úsečka, která podezřele překážela a bezesporu také slova v textu jako například: na rekonstrukci zločinu, přeměřil přísným pohledem atd. atd.) Zradil mě ale Google Chrome, který při tisku měřítko nezachovává, takže jsem to měl od začátku blbě narýsované. Teď jsem si tu kopii vytáhl a čtu: zahrab-lední-kv

A nápad spojovat podezřelé už byl také před nápovědou, ale spíš jsme četli písmena, která úsečky protínaly. Obsah jsme zkoušeli taky, ale vidíš, jak to dopadlo :-)

Takže úplně zbytečně vypotřebovaná nápověda, to jsem zvědav, jestli se od Maniaků někdo odhodlá a překoná nechuť o které píšou v diskusi :-D

Jirka z týmu Qaterknan úterý, 3. květen, 18.23

pak jsem si ještě všiml názvu - vacatko-rc3-bw.pdf rc3 napovídá, že byla šifra nejméně 3x upravována - což je u takového typu šifer nejspíš docela časté

Tomáš Bláha úterý, 3. květen, 18.24

Ale stejně – i se špatným měřítkem to mělo jít vyluštit, holt byste jen museli změřit velikost pohledu a vynásobit si ji. Kdybyste změřili pohled řekněme s přesností na 0,25 mm, tak nejhorší chyba by byla tak 3 mm na vzdálenosti, což zase tak zlé není.

Já jsem si hlavně všiml, že jste pořád spojovali s Radou Vacátkem a ne s Hromadou Hlíny.

Jirka z týmu Qaterknan úterý, 3. květen, 18.27

od rady Vacátka jsme jenom rýsovali. A ty pohledy - napadlo mě, že bych si to měl přepočítat, ale tiskl jsem z pdf, tak jsem si byl jistý :-)

Milan Vančura úterý, 3. květen, 21.56

No já nevím přesně jak byla časová posloupnost, ale na vašichukázkách (hloupyreprinted2.jpg a honzik-rysovani.jpg) už je všechno dobře, akorát jste do útvaru nepřibrali bod HH a neposlali řešení do Technoplanety... :-)

A-Lee-chan z týmu FiAlKuPa úterý, 3. květen, 18.29

Přesně to chci říct : ) Narýsovat to do zadaní byl nápad zčásti z důvodu šetření papíru (i tak na tuto šifru (to vlastně na všechny) padl pěkný štos sněhobílích papírů). Koukali jsme na to pár hodin denně a stejně nic... My zkoumali hlavně ty přímky (spojit slovo heslo se zdálo, jako ne zas tak špatný nápad), jen byl problém co s tím dál. Zahradníka v tom nikdo neviděl a jestli něco, tak jedině sekeru, která vznikla po spojení písmen. ; ) Tohle nás opravdu napadlo až včera, když jsme podle nápovědy věděli, že to rýsujeme správně a že jde o tajemství mezi nimi, ale stejně jsme se soustředili hlavně na ty písmenka, která přímky protínají. : ) Ale teď mě napadá, že podíl na tom bude mít i fakt, že se do toho (mnou narýsovaného = pěčlivého , přesného a pěkného : )) "obrázku na textu" všichni báli udělat i tužkou jedinou čárku, aby to veledílo nezničili : ))

Milan Vančura úterý, 3. květen, 10.09

Mimochodem, spíše jsem se bál opaku, alespoň já osobně: že někdo zkusí zahradníka střelit jen tak od boku, jako že vrah je vždycky zahradník. Naštěstí se to nepotvrdilo.

Pro pobavení: měl jsem připravenou předělávku šifry s heslem "kozel" a s historkou, jak chudák hned, co se stal zahradníkem, mu přišili na triko vraždu ;-)

Šachista z týmu Unknown Team úterý, 3. květen, 17.54

:)

Mara z týmu OSLICI neděle, 15. květen, 21.19

Joooo! máme to! 8 a půl hodiny před koncem! Jsme 28. a věříme, všichni věříme... Prosím, ať už nikdo nic nevyluští!... :D