Úkol 3-5 – Velikonoční mazanec
Klasický recept najdete ve kterékoli kuchařce, my jsme však dostali několik málo rad od praprapra...báby z Vrchoviny. Recept jsme z pochopitelných důvodů převedli do současného jazyka.
- Těsto byste měli začít zadělávat ve chvíli, kdy uslyšíte, jak na zahradě krákorá vrána (mezi 6 až 9 hodinou ranní).
- Dejte pozor na kvásek, když to přeženete s cukrem, stane se z něj neposedný rarášek.
- Cukr s vůní vanilky nahraďte cukrem s jinou příchutí. Doporučuji akát, zjemní vůni, zvýrazní chuť.
- Ideální den na výrobu mazance je sobota. Přes neděli se všechny chutě dokonale rozloží a na Velikonoční pondělí si tak nejvíce na mazanci pochutnáte.
- Pro docílení výraznější chutě přidejte rozdrcený lupíneček sušené máty.
- Při zadělávání a zpracovávání těsta si říkejte modlitbičku. Osvědčila se tahle: Nechť pták ibis, egyptský bůh moudrosti, probudí nápaditost v každém jedlíkovi tohoto mazance a ten každou šifru snadno vyřeší.
- Cílovými konzumenty budou především účastníci Technoplanety, kteří si mazanec opravdu zamilují.
- Uvedené rady se nebojte použít, vždyť náš rod získal za pečení nejbáječnějších velikonočních mazanců svůj vlastní erb s mazancem (v druhé polovině 18. století, neboť chutnaly i Marii Terezii).