Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-5 – Život je hra

Nikita Ustinov z týmu Tvoje Máma úterý, 25. duben, 19.58

Hele tak to, to bylo geniální! Zajímalo by mě jak jste takovou šifru vytvořili, protože ta komplikovanost, ta krása toho... zatím moje nejoblíbenější šifra (btw John Conway je kámoš mého kámoše a už jsme mu chtěli volat a ptát se co všechno zná)

Vojta z týmu 10 Hemisfér úterý, 25. duben, 21.51

No, chvíli jsem taky přemýšlel, jestli mu nemám napsat, aby mi prozradil řešení :D

Tomáš Bláha středa, 26. duben, 8.23

Jak jsme ji vytvořili myslíš kvůli tomu, že sice existují velice jednoduchá a snadno pochopitelná pravidla, jak z jedné situace ve hře se dostat k následující, ale neexistují pravidla, jak se pohybovat v čase zpátky? No trochu práce to dalo :-)

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma pondělí, 8. květen, 10.24

Musí se nechat, že loni byla 5-5 taky skvělá.

Pavol z týmu 29x61=1769 úterý, 25. duben, 20.59

Všimol si ešte niekto, respektíve sú si organizátori vôbec vedomí nasledujúceho faktu? John Conway je stredným menom Horton a Horton je meno animovaného slona. Bol to zámer? Lebo ja som skoro Horton zadal ... Inak krásna šifra.

Tomáš Bláha středa, 26. duben, 8.17

Ne, toho jsme si vůbec nevšimli. Když jsme tu šifru připravil, tak jsem ji pojmenoval „takový je život“ a kolegyně, která šifru testovala, tak hádala, že by heslem mohlo být slovo „hra“, protože název hru života hintuje, ale utajuje právě to jedno slovo. Proto jsem dal do názvu obě slova a považoval za vyřešené, že určitě nikdo takovou hloupost nezadá, ani se nebude jinak pokoušet heslo uhodnout bez jasného vodítka a bude raději přemýšlet dál, že v tom musí být něco víc.

V těch šifrách je skoro vždy heslo nějakým exaktním způsobem zakódované nebo alespoň existuje jasný důvod, proč zvolit určité heslo. Že je Horton animovaný slon ale přeci není ten důvod, proč by měl být heslem. Je fajn, že to odpovídá tématu, ale neplyne to přeci z podstaty šifry.

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma středa, 26. duben, 18.09

Myslím, že máte chybu v řešení. Místo "živá buňka se třemi a více sousedy zahyne kvůli přemnožení" by mělo být "se ČTYŘMI a více sousedy"

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma středa, 3. květen, 15.45

Náhodou jsem narazil na šifru Písmenkový čtverec z roku 2011 a tahle se tomu dost podobá (vyškrtáváním zvířat i tím, že tajenka ještě neprozrazuje heslo, že zbývá ještě jeden krok). Dokonce i řešení je stejně barevně nakreslené. Neinspirovali jste se trochu?

Ája středa, 3. květen, 17.07

Myslím, že při vytváření jsme na tuhle šest let starou šifru ani nevzdechli.

Tomáš Bláha středa, 3. květen, 18.54

Je z ní vzatá grafika, aby byla jednotná a abych to nemusel znovu kreslit. Ale jinak nejdříve byla idea udělat něco s Life, z ní vyplynula potřeba umět backstepnout herní situaci, pak bylo pár písmenek, heslo a maskování osmisměrkou a pak až při výrobě grafické podoby jsem si všiml, že tenkrát to také byla zvířátka.

Ráchel středa, 3. květen, 22.59

Já teda jo. Viděla jsem to v tom hned, tím spíš proto, že jsem se k šifře letos dostala opravdu jako k osmisměrce bez řešení a byla jsem tedy v prakticky stejné situaci jako před těmi 6 lety. Nicméně mi nepřipadalo, že by to nějak vadilo: Pro použití principu se osmisměrka krásně hodí (jak už píše Tomík) a zvířata jsou letos i tématem. A pokud někomu stará šifra pomohla, tím líp, má to jako odměnu za aktivitu a bloudění archivem.

Tom z týmu Slovanaci pátek, 12. květen, 14.07

Doopravdy super šifra.

Ondřej "Brukvič" Burkert z týmu DONaTI neděle, 14. květen, 17.40

Asi nejhezčí šifra tento rok.