Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-3 – Kočkopes

Matiu z týmu Květákovo vojsko středa, 3. květen, 6.38

Proč u takové pěkné šifry nic není???

Martin z týmu mackokajka čtvrtek, 4. květen, 12.13

Skús pouvažovať, prečo je to tak, že trvalo vášmu tímu až 9 dní vyriešiť podľa teba peknú šifru.

Presnejšie, nášmu tímu to trvalo ešte dlhšie a hoci si v zásade nemyslím, že dlhšie trvanie musí znamenať škaredšiu šifru, tak v tomto prípade je variancia poradia družstiev, ktoré ju vyriešili, taká vysoká, že je v zadaní niečoho málo. Prečo pomerne slabé družstvo Mamlasové túto šifru vyriešilo skôr ako výborné družstvo 10 Hemisfér? Je to preto, že prosto dostali dobrý nápad skôr? No, môže to tak byť. Ale ja si myslím, že 10 Hemisfér neponecháva nič náhode a (podobne ako naše družstvo) podrobne analyzovali zadanie a nenašli v ňom ani najmenšiu nápovedu na zásadný krok v riešení - totiž ODDELIŤ červené dieliky od čiernych, alebo inými slovami ZAHODIŤ asi 6/7 danej informácie a pracovať iba s jednou sedminou. Iste, zvieratá (kočka + pes) zložené z čiernych dielikov sú v dobrom súvise s názvom, ale názov Kočkopes nenaznačuje, že 12 čiernych dielikov v dvojici zvierat treba ignorovať a vziať do úvahy iba 2 červené.

Druhý podstatný nedostatok vidím v tom, že pochopenie "voľného miesta v strede daného obrázku" ako inštrukciu na prenesenie dielikov do "presného geometrického stredu" môže predpokladať iba nematematik. Človek (ako ja), ktorý denne pracuje s matikou, má tieto dva pojmy STRIKTNE oddelené, teda je istým spôsobom hendikepovaný. Ale je pravda, že toto môže byť aj moja chyba aj chyba autora. V tomto zmysle by som vyzval iné tímy, aby napísali svoj názor, alebo skúsenosť ako oni prišli na prenos do geometrického stredu v tejto úlohe.

Martin z týmu mackokajka čtvrtek, 4. květen, 12.31

Ospravedlňujem sa tímu Mamlasové, ten je samozrejme skvelý. Mal som na mysli slabý tím SuperHackeři.

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma čtvrtek, 4. květen, 14.25

Těch 6/7 je pravda. Popravdě jsem to taky čekal složitější.

Ráchel čtvrtek, 4. květen, 14.33

Pokud to dobře chápu, máš dojem, že tahle šifra je výrazně nápadová, že člověku moc nepomůže systematická analýza. To je mi jasné, taky mám většinou radši analytické než nápadové šifry. Pokusím se popsat, jak si myslím, že by mohla vypadat "analytická cesta" v této šifře.

a) Podívám se, co je šifra vůbec zač. Fajn, tangramová zvířátka. Tangram má 7 kousků a funguje tak, že je musím určitým způsobem pootáčet a přiložit k sobě, aby vznikly různé tvary.

b) Všimnu si, že mám vždy dvojice zhruba protilehlých zvířátek s jedním kouskem stejným. Těchto kousků je 7 a jsou podle všeho nenáhodně natočené. To by mě mohlo přivést k myšlence, že právě z těchto 7 kousků mám postavit nový objekt, vždyť přesně tak funguje tangram! Až v této chvíli se dostanu k nějakému odsekávání, volnému místu a geometrickému středu, protože budu potřebovat vyřešit, jak konkrétně mám dílky sestavit.

Šachistě z týmu 10 Hemisfér čtvrtek, 4. květen, 16.20

Ještě chci udělat jednu poznámku - když vyhledáváte v Googlu "kočkopes", najde vám to prakticky jenom obrázky ze stejnojmenného seriálu. No, a právě v tom kočka a pes jsou spojení, že sdílí tělo a na každém konci mají hlavu. Celou dobu jsem to interpretoval tak, že vždycky mám vzít kočku a psa proti sobě a překrýt je v tom vyznačeném dílu, aby vypadali kočkopsoidně (což nic nedává). Souhlasil bych s tím, že je to škoda všeho toho kolem.

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma pátek, 5. květen, 13.34

Třeba my jsme to taky na počátku brali takhle. Tak jsme je spojili a z těch červených dílků seskládali základní tangramový čtverec. Ale z těch černých tím vyšla blbost a nám bylo jasné, že tohle nikam nevede.

Tomáš Bláha čtvrtek, 4. květen, 22.23

Martine, Květákovo vojsko ještě nemá Myšku, je to kvůli tomu špatná šifra? U Hemisfér je dobré si uvědomit, že většinou nezvládají "dokonalou" hru v internetových kolech, zato na finále jsou sehraní a vítězí s přehledem. Přičítal bych to spíše tomu, že mají tým napříč republikou a oproti ostatním jsou znevýhodněni nutností komunikovat na dálku.

Tak ti šifra prostě nesedla, to se může stát. Ale poslouchej se, přeci nemyslíš vážně, když nebereš červené zvýraznění jako dostatečný signál, že ten dílek je nějakým způsobem důležitý a je potřeba na něj soustředit pozornost?

Třeba ve Slovní úloze mnoho týmů zkoušelo pracovat s celými slovy a jako hint na to, že se má pracovat jen s prvními písmenky, byly překlepy/přepisy některých písmenek, které se vyskytovaly výhradně na pozici prvního písmenka slova. Tam jsem měl větší výčitky svědomí, že hint je malý a leckdo ho přehlédne.

Netvrdím, že je šifra lehká, není. Je to ale páté kolo a do něj patří složitější úlohy, které jsou více na nápad.

Andrea z týmu TTvo čtvrtek, 11. květen, 1.00

preach

Matiu z týmu Květákovo vojsko neděle, 21. květen, 20.31

Šifry jako Kočkopes, Myška nebo Boyard, které nežádaly jen logickou úvahu, ale potřebovaly i ten správný nápad, se nám líbily nejvíc, i když se nám zdály nejtěžší.