Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-1 – Strašidelný strom

Vobr z týmu Na názvu jsme se neshodli úterý, 28. březen, 19.52

Můžu se zeptat, jak Superman souvisí se zvířaty?

Tomáš Bláha úterý, 28. březen, 20.29

Žádnou? Ale proč se letos tolik týmů na něco podobného ptá? Hele, funguje to tak, že každý rok máme nějaké téma, které nám pomáhá usměrňovat myšlení. Když hledáme nápady na šifry, potřebujeme nějaké rekvizity, které nastartují proud uvažování, ale to nijak nezaručuje, jaká šifra nakonec vznikne. Někdy použijeme téma v hesle, někdy v grafické podobě, někdy v postupu, to je různé. Ale při sestavování většiny šifer si nemůžeme vybírat libovolně, musíme použít, co funguje a z možností dát přednost tomu, co funguje dobře.

Reálně to bylo tak, že jsme potřebovali nějaký obrázek, který by měl velikost pouhých 8x8 pixelů, aby strom měl jen tři úrovně. Kdybychom přidali další úroveň, měli bychom obrázek 16x16 a mohli do něj zakódovat leccos s mnohem lepší čitelností, ale v zadání bychom museli každou větev rozvětvit ještě na čtyři další a tím by se z grafické podoby zadání stal úplný zmatek plný miniaturních detailů a riziko triviálních chyb při luštění by zbytečně stoupalo.

Vybíral jsem z pár možností, kromě Supermana jsem měl ještě vytipovanou hlavu Homera, ale bylo na ní více barevných odstínů vč. podobných, které by mohly splynout při tisku dohromady, navíc na ní bylo o poznání více detailů, takže by se téměř neuplatnil efekt komprese informací. Ze stejných důvodů jsem zavrhl Mária, navíc by ho málo kdo poznal nebo některé obrázky, které neměly jednoznačné pojmenování nebo to byla loga komerčních produktů. Superman je ideální kvůli celkem slušné čitelnosti v malé velikosti, kterou podporovalo barevné schéma a všeobecné známosti.

Matouš Šafránek z týmu Tvoje Máma pondělí, 3. duben, 15.54

Teď vidím tu nápovědu. A říkám si, že my jsme to vyřešili právě díky tomu, že jsme to považovali za vlajkovou abecedu.

Jan z týmu   pondělí, 3. duben, 18.15

Hm... my sme to vyriesili v prvy den...lenze sme nevedeli co ten obrazok ma znamenat. Dokonca ani hladanie v googli nepomohlo. :(

Veronika Klimešová z týmu Hlavyotaznik středa, 5. duben, 12.03

jo taky jsem to měli podobne, vybarvene dobře,ale superman nas teda asi v nejmensim nenapadl - upli jsme se na to ze vyjde zvire, az včera nekoho napadl superman. Nevim no :(