Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-5 – Poměrně snadná čísla

Anička z týmu Mozkomoři pondělí, 27. únor, 7.54

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli by se jako heslo dalo počítat Telečkov či Starý Telečkov, neboť PSČ 59 444 patří i těmto okresům a navíc je v tomto názvu ukryto i zvíře - tele.

Předem díky

Tomáš Bláha pondělí, 27. únor, 8.03

Tady se obávám, že už tak tolerantní být nemůžeme, protože PSČ je vlastně číslo označující nějaký konkrétní poštu. Když si vyhledáte 594 44 na psc.cz, tak uvidíte, že některé pošty na menších vesnicích obsluhují několik vesnic v okolí. A Starý Telečkov není ani vesnice v okolí, ale jen část vesnice Pavlov. Ale pošta je skutečně jen v Radostíně nad Oslavou.

Kryštof z týmu iseeyou úterý, 28. únor, 22.05

Stejný problém. Myslel jsem že to musí být zvíře, protože mě zmátlo v úkolu č. 1, že to mají být zvířata. A navíc vše co se doplnilo do šifry byla obec s názvem, který měl co dočinění se zvířetem. Tudíž jsem se domníval že to musí být Starý Telečkov. Byl bych ràd za nějakou nápravu, nebo aspoň upozornění pro ostatní týmy, co to ještě nemají vyřešeno. Ten trestný bod, dosaženÿ takovímto nedorozuměním, mě mrzí a předpokládám že Aničku taky.

Tomáš Bláha úterý, 28. únor, 22.31

Doporučuji proběhnout rady v kapitole "mám správné heslo?" na stránce o luštění šifer. Obecně platí, že heslem bývají různé pojmy, jména známých osobností a v letošním roce to často, ale ne vždy, budou zvířátka. Ale heslo záměrně bývá takové, aby zase nešlo přímo jen uhodnout.

Ať tak či onak, každopádně vždy platí, že heslo vždy musíte získat nějakým exaktním způsobem. Co to znamená? Že každá zpráva je ukryta v šifře tak, že ji nemusíte uhodnout, ale dá se nějakým způsobem přesně dostat ven. Samozřejmě tou zprávou může někdy být třeba otázka nebo nějaký jiný námět k dalšímu přemýšlení, který vás na heslo dovede.

Takhle šifra se točila kolem poštovních směrovacích čísel. PSČ je číselný kód, který identifikuje poštu (nikoliv obec!) A jistě jste si všimli, že jsme vybrali nejrůznější pošty s vtipným zvířátkovým názvem. Ok, dosadili jste do křížovky, vyšlo pětimístné číslo. Samořejmě číslo samo o sobě nebude heslem, na to byste byly upozorněni.

Ale to číslo vyšlo exaktně z tajenky a číslo identifikuje poštu, která se jmenuje Radostín nad Oslavou podle obce, ve které je. A teď už musí přijít aha moment, kdy vám dojde, že máte heslo k šifře. Není důvod hledat dál, hledat obce v okolí, to už by nebyl exaktní krok, ale hádání. Naopak pojem Radostín nad Oslavou vás má nakopnout k radosti a oslavě! Celá šifra byla postavena na vtipných názvech a Radostín je přesně v tom samém duchu, to přeci musí být řešení.

Sultán z týmu Přihlašovací jméno pondělí, 27. únor, 18.40

Tadle šifra se povedla, dost mě bavila.

Tomáš Bláha pondělí, 27. únor, 18.42

Jé, tak to jsme rádi. Tak honem doluštit ty dvě poslední...

Matiu z týmu Květákovo vojsko pondělí, 27. únor, 19.38

ČTYRY?????? Vážně...

Tomáš Bláha pondělí, 27. únor, 19.56

Co se ti nelíbí? Když dojdou Ř, člověk se spokojí i s náhražkou...

Matiu z týmu Květákovo vojsko pondělí, 27. únor, 20.01

Jasně. Dík.

Martin z týmu mackokajka pondělí, 27. únor, 20.35

Toto bola najkrajšia šifra prvého kola. Vždy som obdivoval nápady, ktoré sa v priebehu lúštenia použili opakovane. Vďaka organizátorom.