Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 1-2 – Evoluce

Nikita Ustinov z týmu Tvoje Máma pondělí, 27. únor, 10.48

Víš co je finální stádium každé evoluce? TVOJE MÁMA

z týmu MATFyzáci pondělí, 27. únor, 17.27

rly??????

Bezejména z týmu SULTÁNISTÁN pondělí, 27. únor, 17.28

Ne

Bezejména z týmu SULTÁNISTÁN pondělí, 27. únor, 20.20

Tohle byla nejjednodušší šifra.

Martin z týmu mackokajka pondělí, 27. únor, 20.33

Naozaj, aj štatistika úloh tomu zodpovedá, však? Pre Slovákov to vôbec nebolo jednoduché. A ak ju vyriešilo iba 22% tímov, tak to nebolo jednoduché ani pre Čechov. A tobôž pre Dostojevský.

Matiu z týmu Květákovo vojsko úterý, 28. únor, 7.39

Pravda. Evoluce byla těžkà.

Vlastimil Štopl z týmu Omastova trakotoristicko agreární unie, mobilně allez schwarz pátek, 3. březen, 15.32

Zdravím, u této šifry jsem našel více možností. Nejprve jsem zadal variantu se slovem Krtek, tu jste mi neuznali, takže to vyšlo až napodruhé s Motýlem. Jednou úvahou jsem dostal slovo Kotek - z něj pak Korek a KRTEK. Proto bych žádal o změnu druhého pokusu na první!!! :)

Triumvirát je nej z týmu SULTÁNISTÁN pátek, 3. březen, 15.47

A co je Kotek?

Ráchel pátek, 3. březen, 16.28

Ahoj, že má šifra více řešení, už jsme zjistili a některá další uznáváme (třeba kotul místo kozla). Je ale důležité, aby vždy byla správně, tj. existujícími českými slovy, vyplněná celá tabulka. Jseš schopný sem napsat celý postup se všemi větveními?

Tomáš Bláha pátek, 3. březen, 20.11

Překvapilo mě to, ale více týmů zkusilo doplnit "kotek" a od něj dojít ke krtkovi. Myslím, že zahnuli doleva ke "kotec" a pak z kotce udělali "kotek". Ale tam by mělo být vidět, že je něco špatně, protože ze slova "kotek" jde udělat "kotel", který by však měl být už rozvětven z kotce.

Problém je, že kotek není vůbec běžné slovo. Myslím, že to je nějaké historické slovo, které se do dnes dochovalo hlavně kvůli tomu, že je používáno jako příjmení osob, ale rozhodně nezapadá mezi ostatní slova v šifře, ta je postavena na úplně běžných frekventovaných slovech.

Asi nejvíce jsme tím zabili Slováky, kteří, protože nemají tak přesnou českou slovní zásobu, si pomáhali různými elektronickými slovníky, jako slovník spisovného jazyka českého nebo nějaké křížovkářské slovníky. V tomto ohledu doporučuji spíše internetovou jazykovou příručku od Újčavy, která obsahuje přeci jen základní běžnou slovní zásobu.

Vlastimil Štopl z týmu Omastova trakotoristicko agreární unie, mobilně allez schwarz pátek, 3. březen, 23.40

Takže z kopce jsem udělal kotec a konec. Z kotec jsem udělal kotel a z kotle hotel,motel, Kotek, kozel. Dale z kotek korek a krtek. A konec jsem rozdělil na kanec a konev a kanec na ranec a tanec.

Vlastimil Štopl z týmu Omastova trakotoristicko agreární unie, mobilně allez schwarz pátek, 3. březen, 23.42

A ještě si myslím že botel není obyčejné slova já ho dosud neznal a myslím si že více lidí.

Tomáš Bláha sobota, 4. březen, 8.35

Máš pravdu, že botel je pro mnoho lidí poměrně neznámé slovo. Ale patří do trojice logicky souvisejících slov: hotel (ubytovací zařízení) - motel (hotel pro motoristy) - botel (hotel na vodě) a já nechtěl riskovat jeho neuvedením, že si na něj někdo vzpomene spíš, než na motel. A jde o to, že tady v Praze máme na Vltavě hned několik botelů, především ikonickou trojici Albatros, Racek a Admirál, kterou pamatuji už ze svého dětství. Řekl bych, že většina Pražáků je zná.

Ale úmyslně jsem zahlušil některá slova, např. vedle kopce měl být ještě "korec" (stará jednotka plochy a objemu) a pak jsem také vynechal "betel" (rostlinná droga).

Veronika Klimešová z týmu Hlavyotaznik pondělí, 13. březen, 7.30

A me jako první napadly prave slova korec a betel...no tato sifra nas potrápila nejvic

Vlastimil Štopl z týmu Omastova trakotoristicko agreární unie, mobilně allez schwarz sobota, 4. březen, 9.52

Takže tu změnu pokusu z druhého na první uznate?

Ráchel sobota, 4. březen, 10.11

Bohužel ne, ze dvou důvodů. Jednak je Kotek jméno, což neodpovídá vyznění celého zbytku šifry. O tom by se samozřejmě dalo polemizovat, třeba kvůli neznámosti "botel", ale s druhým argumentem už ne:

Celé schéma by pak nefungovalo. Jak píše Tomáš, kdybychom doplňovali Kotek, patřil by logicky na stejnou úroveň s "kotel", protože se může vyvinout už z "kotec."

A mimochodem, i kdybys ho měl na místě, kde je v originálním řešení "motel", a udělal z něj "krtek" (místo "motýl") a "korek" (místo "model)", tak z "korek" vyvineš ještě "norek" a to už je těch zvířat zas až moc :D.

Upraveno 4.3.2017 10.12