Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-2 – Místnost plná zrcadel

Řešení

Enigma je, kromě záhady a stejně pojmenovaného slavného šifrovacího přístroje, moc pěkná logická počítačová hra pod svobodnou GPL licencí. Pokud ji znáte, mohlo vám to maličko pomoct. Level, který nás inspiroval je ze sady PerOxyd a jmenuje se Room of Mirrors a právě o zrcadla jde především.

V levé stěně „místnosti“ je laser, jehož paprsek posvítí na zrcadla a bude se nějak odrážet. Zrcadel jsou na první pohled dva různé druhy a není nijak řečeno z které strany odrážejí, mohli jste tedy předpokládat, že z obou. A protože jsou zrcadla natočená v úhlu 45° a protože úhel odrazu, rovná se úhlu dopadu, tak se paprsek bude odrážet jen do vodorovných a svislých směrů.

Hned první zrcadlo odráží paprsek na jedno z písmen. Ale pokud by světlo dopadlo jen na toto písmeno, tak byste nic nevyřešili. Světlo musí pokračovat i na další zrcadla. Jediný způsob, jak to zařídit, je polopropustné zrcadlo, které část světla odrazí a část světla jím projde. Druhý typ zrcadel světlo jen odráží.

Ačkoli se paprsek laseru šíří rychlostí světla, dopadá na písmena v přesně daném pořadí a když písmena v tomto pořadí přečtete, získáte heslo.

Řešením je mikroskop.