Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-5 – Zašmodrchaný displej

Omlouváme se, děti v elektrokroužku se teprve učí zapojovat a ještě jim to moc nejde.

Nápověda

Sedm drátů vede k sedmisegmentovému displeji, ale nějaký hňup to zvoral a špatně zapojil. Co by displej mohl ukazovat? To nebude jen náhoda, že se na levém displeji na rozdíl od pravého vyskytují jen tři různé paznaky. Dokážete odhadnout, které to jsou?

Zkuste ale hlavně do řešení vnést trochu systém a pečlivost – co takhle si označit segmenty na displeji písmenky, ta si na papír vypsat pod sebe do sloupce a vedle do druhého sloupce to samé, a kreslit si mezi nimi šipky? Tence při více možnostech, tlustě při jistotě?

Druhá nápověda

Zkuste si poznačit třeba takhle segmenty displeje:

A teď – víte, co ze znaků je jednička? Tu poznáte jednoznačně podle dvou svítících segmentů. Tak zkusme zakreslit, jak by se jednička dešifrovala:

Jak vidíte, jsou dvě možnosti, jak se může transformovat segment A a F. A i když nevíme, která ze dvou možností je správná, alespoň víme, že se nemůže transformovat jinam, A a F se transformuje na D a E. Teď můžeme usoudit, co bude sedmička – jediný třísegmentový znak. Čím se liší od jedničky? Díky tomu můžeme jednoznačně určit transformaci z C na F

Podobným způsobem můžete pokračovat dál. Např. víte, jak vypadá kromě jedničky i nula a dvojka, protože nic jiného na levé pozici z každé dvojice ani neočekáváme.