Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-3 – Svítivá reklama

Řešení

Napadlo vás, že dokážete poznat plyn podle barvy, kterou světélkuje? Že vlastně všechny ty „neonové“ reklamy v sobě nemají jen neon? V zadání šifry naleznete nabídku hned pěti vzácných plynů. I tabule ve tvaru periodické tabulky prvků na skupinu vzácných plynů upozorňuje, všechny se totiž nacházejí v posledním sloupci. Jsou to:

Hélium Krypton Neon Xenon Argon

Najít obrázky plynů světélkujících za přítomnosti elektrického pole je snadné, je nutné ovšem být trochu opatrný, protože se často používají různé směsi plynů a jejich barva je jiná. Také efekt mírné změny barvy mezi okrajem a středem záře je spíše výsledkem nedokonalosti techniky. My jsme se barevně snažili trefit do sady obrázků používaných na Wikipedii.

Vezmeme-li z každého názvu prvku tolikáté písmeno, kolik říká trubice ve tvaru číslice plynem naplněná, postupně dostaneme heslo ikona.

Mimochodem poznávání plynů podle barvy jejich světla je ve fyzice zcela běžné. Např. astronomové tak poznávají složení hvězd (a dokonce i jak rychle se od nás pohybují) a třeba robot MSL na Marsu má laser, kterým dokáže odpařit pevné látky, aby se koukl na jejich barevné spektrum. Kdybychom vzali hranol a rozložili spektrum svitu neonu, dostaneme obrázek, kde uvidíme, které jednotlivé barvy duhy se míchají do výsledné barvy, kterou vidíme:

Ostatně svůj vlastní spektroskop k pozorování čárového spektra si můžete vyrobit sami z CD, nebo DVD médií. Na internetu lze najít spoustu návodů, třeba zde s popisem v češtině, nebo zde s velmi názornými obrázky.

Obrázky světélkujících plynů jsme převzali ze stránek Hi-Res Images of Chemical Elements a jsou licencovány pod licencí Creative Commons – Attribution.

Obrázek spektra neonu jsme převzali z Wikipedie, autorem je Jan Homann a jsou licencovány pod licencí Creative Commons – Attribution Share-Alike.