Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-5 – Hlas Technoplanety

Zadání této šifry je zvukové. Soubor si můžete stáhnout k poslechu v počítači: formát MP3, formát WAV

Řešení

Zadání úlohy je útržek podivně zarušeného vysílání. Ale co hůř – hlavní část sice připomíná lidský hlas, ale je naprosto nesrozumitelný. Dokážete si poradit a dešifrovat zvukový soubor?

Úloha ve skutečnosti není obtížná. Celé „zašifrování“ totiž spočívá v té nejjednodušší operaci a sice přehrání zvuku pozpátku. Správný nápad není složité dostat, hlas pozpátku se dá poznat podle charakteristického obrácení dozvuků – v lidské řeči má většina hlásek rychlý nástup a delší dozvuk, což při obrácení působí nápadně. K vyřešení šifry ale je potřeba mít či stáhnout a nainstalovat nějaký program pro práci se zvukem, jako např. Audacity. Vyhoví však i mnohem jednodušší program „záznam zvuku“, který je součásí Windows. Plný text čtený moderátorem zní:

Zadání této šifry je zvukové. Soubor si můžete stáhnout k poslechu v počítači: formát MP3, formát WAV

…na závěr pořadu o šifrovacích hrách v Čechách ještě naše pravidelná soutěž.

Správnou odpověď na všechny soutěžní otázky z předminulého týdne jako první zaslal kolektiv pracovníků z pražské služebny Útvaru rychlého nasazení. Gratulujeme!

A nyní k dnešní soutěžní otázce. Tentokrát hledáme jméno osobnosti ukryté v následujících verších:

Meč v zádech ruší kruhy,
krev spirálou teče,
šroubem čerpal do potrubí,
fyzika se s ním vleče.

A to už je pro tento týden opravdu všechno a těšíme se na slyšenou u příštího dílu.

A z uvedené hádanky jste mohli poznat, že řešením je Archimédés. Nápovědy směřovaly na výrok „Neruš mé kruhy“, na Archimédovu spirálu a Archimédův šroub. Více informací na Wikipedii.