Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-3 – Špatně nasekaná hotentótština

M, S, M, H, O
4, 2, 3, 1, 4

H, T, I, O, S, CH
3, 4, 3, 4, 3

H, O, I, T, I, T, I
3, 2, 2, 3, 1, 4

Řešení

Začněme několika pozorováními. Máme tu tři skupiny písmenek a čísel. Každá asi dá jedno slovo po vyluštění. Počet číslic v každé skupině ale neodpovídá počtu písmen, takže můžeme vyloučit jakékoliv operace typu posunů v abecedě o daný počet. Čísla nesouvisí s písmeny přímo, souvislost se asi ukáže až v dalším kroku. A také se zde bere CH jako jedno písmeno, to je málokdy obvyklé.

Možnou pomůckou je název šifry – „špatně nasekaná“ naznačuje, že něco musíme spojit a pak znovu rozdělit, tentokrát správně. A ta podivná písmenka, vždyť se stále opakuje několik málo písmenek, copak asi mají společného, jak jsou vybraná? Zde musí přijít ten správný nápad – tohle jsou přeci písmenka, která v Morseově abecedě jsou tvořena buď jen tečkami nebo jen čárkami (a také to CH má v Morseovce samostatný kód) a střídají se na přeskáčku. Nejprve písmenko ze dvou čárek, pak ze třech teček, pak zase z čárek atd.

Vraťme se k myšlence se spojením a novým rozdělením, co kdybychom tečky a čárky nahrnuli k sobě a pak rozdělili v počtech podle čísel pod písmenky?

Pak už číslice pod písmeny dávají perfektní smysl a najednou vychází smysluplný text. Řešením je jméno Samuel.