Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Stanoviště 11 – Krychle

V cíli za prozrazení hesla „krychle“ týmy dostaly na hraní následující krychličku se slovy: „Po velkém úspěchu loňské diody tu máme inovovanou diodu verze 2.0! Dokážete se s tou záhadnou krabičkou domluvit, aby prozradila své tajemství?“

Řešení

Na závěr jedna opravdu fyzikální šifra. V podstatě všechny podstatné informace jsou prozrazené v novinovém článku „Maxwellova duha“. Že matice diod na vrchní straně krychličky by mohla být použita k zobrazení písmen a něco psát, nějak s luštiteli komunikovat, je jasné na první pohled. Ovšem ať týmy dělaly cokoliv, stále se zdánlivě nic nedělo. Ovšem to bylo jen zdání, krychlička skutečně pracovala a usilovně zobrazovala nápis „zadej kód“, přičemž očekávala, že týmy jediným tlačítkem vyťukají morseovkou kód „krychle“, za což jim krychlička pogratuluje a prozradí cílový kód tygr.

Zrada spočívala v tom, že všechny diody na vrchu jsou infračervené, jaké se montují do dálkových ovladačů k televizi. Aby tým viděl, co krychlička píše, musel se podívat přes kamerku ve svém mobilním telefonu. Spoléhali jsme na to, že v každém soutěžním týmu se někdo najde, kdo bude mí takový mobil, nejlépe nepříliš kvalitní, aby neměl IR složku odfiltrovanou. A to se nakonec potvrdilo, bylo to vidět lépe, než jsme čekali.

U tohoto úkolu nelze odevzdat řešení.