Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 3-5 – Rychle po návštěvách

Navštívili jsme staré známé z různých měst. Nejprve jsme zaletěli pozdravit Abrahama Lincolna, podívat se do jurty Chinggis Khaana, popít víno s Charlesem de Gaullem a uzobnout kousek pizzy s Federico Fellinim. S Napoleonem Bonaparte jsme chvíli z kopce sledovali bitvu, pak se přesunuli na prezidentskou návštěvu k Alfonsu Lópezu Pumarejovi. Po takové spoustě politiky přišla vhod trocha hudby s Leošem Janáčkem a střelecká exhibice s Robinem Hoodem. Jen Mustafa Kemal Atatürk nebyl moc přívětivý, stejně jako jeho protějšek Heriberto Jara Corona, ale omlouvá je starost o jejich země. Zato královna Beatrix z Holandska byla velmi milá a přívětivá. Jenže slušnost velela návštěvu příliš neprotahovat. Nakoukli jsme do výkresů Williama Edwarda Boeinga a na závěr si potřásli rukou s Matkou Terezou.

Řešení

Tolik známých osobností v tak krátkém textu, to nemůže být samosebou. Co asi mají společného? Začátek textu vám měl napovědět.

Navštívili jsme staré známé z různých měst. Nejprve jsme zaletěli …

Ano, zaletěli do různých měst. Po nejrůznějších osobnostech jsou pojmenovaná letiště, stačilo najít správná města v nichž se letiště nachází a heslo je skoro na světě.

Springfield		Abraham Lincoln	
Ulánbátar		Chinggis Khaan
Paris			Charles de Gaulle
Rimini			Federico Fellini
Ajaccio			Napoleon Bonaparte
Valledupar		Alfonso López Pumarejo
Ostrava			Leoš Janáček
Doncaster		Robin Hood
Istanbul		Mustafa Kemal Atatürk
Veracruz		Heriberto Jara Corona
Oranjestad		Královna Beatrix z Holandska
Seattle			William Edward Boeing
Tirana			Matka Tereza

Řešením je SUPRAVODIVOST