Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 2-4 – Zachyceno vysílačkou

HELLO MY DEAR FRIEND!

DO YOU REMEMBER THAT WEEK AT THE HOTEL INDIA LAST NOVEMBER WHEN YOU FIRST COMPETED IN THE PHONETIC ALPHABET SPELLING CONTEST? AGENT DELTA GOT AN ECHO FROM ONE OF HIS INFORMANTS. SO MUCH HAS HAPPENED SINCE NOVEMBER. HE TOLD ME YOU WON THE LAST CONTEST. BRAVO! I HOPE YOU JOIN US FOR THE RECEPTION HERE NEXT MONTH. DON'T FORGET YOUR NATO UNIFORM. AND, OF COURSE, ROMEO IS LOOKING FORWARD TO PLAYING GOLF WITH YOU.

Řešení

Že bychom vám začali zadávat z čiré rozmařilosti úlohy v cizích jazycích? Nebo je to snad z neschopnosti vymyslet zadání v rodném jazyce?

A co když se v tom skrývá něco jiného?

Pokud si text přečtete a koukali jste někdy na nějaký film, kde spolu komunikují letci, nebo vojáci, tak by vás mohlo a mělo zaujmout několik zvláštních slov. Vzpomínáte, jak si označují skupiny? Alfa, bravo, charlie, delta, echo ... stále nic? A co slovní spojení PHONETIC ALPHABET a NATO? To už by vás mohlo doslova nakopnout k řešení.

Stačí chvilku hledat a první, co najdete je článek na Wikipedii s celou tabulkou obsahující fonetickou abecedu. Používá se při hláskování písmen pomocí vybraných slov, které nelze snadno přeslechnout.

Přečtěte si zadání ještě jednou a uvidíte, že jsou v textu zamíchána slova z této tabulky a když si je vypíšete, tak jim odpovídající písmena (resp. počáteční písmena slov) dají dohromady heslo.

HOTEL
INDIA
NOVEMBER
DELTA
ECHO
NOVEMBER
BRAVO
UNIFORM
ROMEO
GOLF

Řešením je HINDENBURG.