Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 4-2 – Tajné písmo

Řešení

Podobně, jako ve Stavebnici, bylo potřeba položit obrázky přes sebe. Schválně jsme dali horní a spodní řadu blízko sebe s menší mezerou, než byla mezi jednotlivými písmeny, aby bylo vidět, že obdélníky k sobě patří. Na rozdíl od Stavebnice bylo potřeba provést s jednotlivými body složitější operaci – nestačil prostý logický součet (OR), kdy se do výsledného obrázku vybarví ty body, které jsou alespoň v jednom z obrázků zabarvené, ale bylo potřeba provést výhradní logický součet (XOR), kdy se do výsledného obrázku zabarví ty body, které jsou v jednom z obrázků zabarvené, ale ne v obou najednou.

ABA AND BA OR BA XOR B
00000
01011
10011
11110

Výsledný obrázek ukazoval slovo robot, které bylo řešením šifry. Pokud byl někdo šikovný, vůbec nemusel se trápit ručním zakreslováním bodů, stačilo v oblíbeném grafickém programu dát horní a spodní řádku do vrstev nad sebe a zapnout operaci rozdíl mezi vrstvami a výsledek se dostavil ihned. My vám předkládáme přibarvenou verzi, kde modré body pocházejí z horní řádky, žluté ze spodní a šedivá plocha vyjadřuje oblasti, kde se spodní a horní obrázky nijak nelišily:

V nápovědě jsme zkusili lehce naťuknout potřebnou operaci tím, že jsme prohlásili, že řádky paří výhradně k sobě. Že by Oranžová správně pochopila?

to mi trvalo nez jsem pochopil slovo vyhradne.

Pozor, pozorovat luštící tým škodí vašemu psychickému zdraví:

Šifra byla hezká, ale paní učitelka nás u ní málem umlátila :D

Červení zase ovládli umění no comment:

Bylo to dost těžké. k podrobmnostem se ted nebudeme vyjadřovat. S pozdravem Červení