Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Řešení pro Úkol 1-1 – Zahajovací slavnost

Courá David epickou fantazií. Grupa goril arie amplionem graduje, aniž anuluje grácii.

Fidlá Franta, foukačkou funíce edukativní elegie. Drž dikci, gumáku!

Cyril drhne Eviny fusekle. Grrr. Gang abonentů adoruje grandiózní akustiku automatického gramofonu.

Fialový Filipův frňák funí echtovně. Ej drumcaca dupity cink!

Řešení

Tohle je typická textová šifra. Jak už to často bývá, má text sice nějaký obsah, ale o něj ve skutečnosti až tak nejde. Je napsaný velice kostrbatě a prvním krokem k řešení proto je zjistit, proč jsou ta slova vlastně tak nepřirozená, co je na nich tak divného. Zde jsou, jako u mnoha jiných šifer, nápadná první písmena. Když je vypíšeme, dojdeme k řadám písmen…

cdefggaagaag
ffffeeddg
cdefggaagaag
ffffeeddc

...a to jsou přece noty. Aby ne, vždyť celý text je vlastně asi o nějakém orchestru, který se právě připravuje zahrát úvodní famfáru. A tak také neváhejte a sedněte ke klavíru nebo popadněte flétnu a melodii zahrajte jako budíček spící rodině – jako trest, že si taky nepřivstali na start prvního kola o šesté. Přece Kočka leze dírou!

Jak praví sekce Jak luštit šifry, bývá heslem obvykle jedno slovo, rozhodně ne text celé písně. K němu nám dopomůže tučně zvýrazněné arie. Tomuto slovu odpovídá v melodii první tón a a tomu zase slovo pes, které je taky řešením.

A i hudební šifry už na Technoplanetě byly. Když jste vyřešili tuhle, schválně jestli si poradíte i s Balonovou. Ale zákaz koukání do řešení! :)