Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 5-3 – Rozpadová řada

doktor z týmu KMENET pondělí, 28. duben, 8.18

Musím přiznat, že tato šifra nás nemile překvapila, spíše až zklamala. Čekali jsme nějakou hlubší myšlenku. Ale po nápovědě už bylo téměř jasné, že žádná hlubší myšlenka asi není.

Od odeslání řešení šifry nás navíc od počátku odrazovala nejednoznačnost. Součin se záměnou činitelů nemění viz komutativní zákon např. na Wikipedii. Mezinárodní účastníci ze slovenska by namísto "dort" což je po jejich "torta" mohli zadat "drot".

Tomáš Bláha pondělí, 28. duben, 9.45

Záleží, čemu říkáte hlubší myšlenka. Zkusím to popsat trochu ze strany autorů. Inspirací k této šifře byl komix, který se objevil v nápovědě a nápad mého kamaráda, který nadhodil myšlenku rozpadové řady, když jsme hledali nějaké nápady na šifry týkající se atomové fyziky.

Říkal jsem si, že by bylo hezké mít jako šifru nějaký záhadný prvek z periodické tabulky. Jenže skutečný chemický rozpad je známý jen pro pár prvků a je přesně daný, takže se k výrobě šifry nedá použít. Navíc by to už byla chemie mimo rámec toho, co se učí. Proto jsme hledali nějaký jiný princip rozpadu, něco, co naši soutěžící znají a používají, a jedinou potřebnou znalostí z chemie asi bylo, že prvek s tak vysokým protonovým číslem není stabilní a musí se nějakým způsobem jeho protonové číslo rozdělit.

Samozřejmě při pohledu na zvýrazněné protonové číslo asi málokoho hned napadne, že má zajímavé dělitele, ale právě proto je v šifře hint na prvočísla - čísla ze začátku řady prvočísel (2, 3, 5, 7, 11, 13) jsou napsaná všude okolo prvku.

Co se týče jednoznačnosti, neviděl bych to jako takový problém. Neexistuje jiné české slovo, které by z písmen D, O, R, T šlo složit. Nevím, zda jste si všimli, ale písmena jsou seřazena podle abecedy. Není to náhoda a hádám, že z jakéhokoliv programu, který čísla faktorizuje na součin prvočísel vypadnou činitelé seřazení od nejmenšího - nevím o algoritmu, který by hledal činitele jinak.

O Slováky takový strach nemám, jsou drsní. Když heslo není zakódováno exaktně, ale kolikrát i když je, tak pro jistotu do systému dáváme i slovenskou podobu řešení a co pamatuji tak snad pokaždé zadali Slováci řešení česky a možnosti nevyužili.

Mimochodem náhodou se stalo, že na stejném principu byla šifra na NaPALMně (N03_zadani.pdf). Vůbec jsem o tom nevěděl, než mi o tom řekl Laďa Chmelař. My jsme chtěli relativně krátké heslo, kdyby soutěžící nenapadlo, že jsou na webu nástroje provádějící faktorizaci a počítali to ručně. Můžete si ale porovnat, jak by tahle šifra vypadala pro dospěláky!

doktor z týmu KMENET pondělí, 28. duben, 10.37

Hm, možná že jsme byli akorát zbytečně opatrní. Ale stejně se nám tato šifra líbila v letošním ročníku ze všech nejmíň :(

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 28. duben, 22.04

Souhlasím s KMENET. Rozklad na prvočísla jsem dělala během týdne několikrát, ale hned jsem to zavrhla, protože samotná čísla byla k ničemu a prvky nedávaly smyl - kromě toho přesně tohle už používal Neon. Celkem by se mi líbila šifra s rozkladem na prvočísla, ale trochu jinak, ty věci okolo mi přišly jen matoucí. Je pravda, že mezi slovy "rozklad" a "rozpad" je významová podobnost, ale také je dost rozdíl mezi násobením a sčítáním. Možná by to celé bylo lehčí, kdybych si všimla, že tam okolo jsou prvočísla... Asi se mi ale stejně víc líbí zadání na NaPALMně.

Myslím, že na atomovou fyziku by se taky našlo leccos hezčího. Tady se ale, mám pocit, ukazuje, že fyzika není úplně vhodné téma. Její zajímavosti zásadně oponuje fakt, že žáci základních škol znají opravdu jen (kupodivu už dle názvu) základy. Šifra, která rovnou na první pohled ukazuje něco, co se ještě neučili, odrazuje. Našemu nejmladšímu členovi týmu zmizel i ten poslední pozůstatek snahy, když viděl tuto šifru řka: "To jsme se neučili." Ano, tady se dalo odhadnout, že asi nebude tak složitá, aby bylo třeba daný obor perfektně zvládat, ale jiný tým z naší školy, sekundáni, měli problémy i s Jedním voltem a The Incredible Machine, protože prostě ještě vůbec neprobírali elektřinu. U Jednoho voltu jsem jim musela 10 minut vysvětlovat, co vlastně znamenají nápovědy, a dlouhé vyhledávání Newtonovy houpačky a dalších věcí asi taky není to pravé pro nepříliš úspěšné nováčky. NB když si představím šesťáky, kteří o fyziku ani nezavanuli.

Ája středa, 30. duben, 6.52

S argumentem, zda to žáci probírali či ne, jsme bojovali u dost šifer. Pokud bychom se striktně drželi standardů pro výstup za třetí období, tak ze všech šifer toho moc nezbude. Incedible Machine považuju za nejlepší letošní šifru a seděli jsme s šesťáky kolem tabule na zemi a společně řešili (jen tak, dávno po skončení 1. kola). A bez poznámek, to jsme přece ještě nebrali. Z nadšení a zaujetí dětí jsem byla nadšená já ještě dlouho poté. Kdo chce, hledá způsoby ...

Martin z týmu mackokajka pondělí, 28. duben, 12.29

Nášmu tímu a hlavne mne sa zase táto šifra veľmi páčila. Rozklad na prvočísla sme mali hneď ráno, ale čo ďalej? Pamätám sa presne, ako sme mali mali prvočísla 7, 47, 61, 71 a hľadali prvky v tabuľke, ktoré im zodpovedajú. Nič z toho nevychádzalo. Potom mi napadlo podpísať abecedu pod rad prvočísel a bolo to hotové. Tento nápad som ešte nepoužil, tak ma potešilo, že to tak dobre vyšlo. A tiež nás potešilo, že sme to mali najrýchlešie.

Tomáš Bláha pondělí, 28. duben, 12.35

Díky. Btw. o použití značek prvků jsem přemýšlel, ale problém je, že když se vezmou jen prvky, které mají prvočíselné protonové číslo a zachováme požadavek, že mají být prvky seřazené vzestupně, tak se toho nedá moc sestavit. Na výběr bylo slovo HoLuBi a ještě jedno, zbytek bylo úplně nepoužitelné.