Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 4-4 – Boyard

Marki z týmu In Aenigmibus pondělí, 7. duben, 6.26

Ho ho ho!

Tomáš Bláha pondělí, 7. duben, 7.43

Heh, zdá se, že někteří luštitelé ovládají telepatii ;-) Letos heslo celkem sedí k tématu kola, ale i tak je to hodně velký risk. Každopádně jsem zvědav na Útvar, ti se zařekli, že na úkor pokusů dají Boyard hned první den. Co budou říkat, až uvidí, že někteří dali na první pokus?

A schválně – vědí řešitelé i to, jaké slovo bude zítra?

Jura z týmu KMENET pondělí, 7. duben, 13.06

My bychom dali punčochy nebo vejce :)

Maník z týmu Tupouni pondělí, 7. duben, 14.59

Jo nad punčochama jsem taky přemýšlel, ale vejce mě vůbec nenapadlo...

Anet z týmu A je To! z týmu A je to! pondělí, 7. duben, 15.03

No já si myslím, že tam bude třeba dalekohled nebo čočky :D

Ïvča z týmu Škrkní důchod pondělí, 7. duben, 15.10

Síť, past, smyčka, páv, jestřáb…

Šachistě z týmu 10 Hemisfér pondělí, 7. duben, 17.55

Jednadvacet?

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 20.13

To by taky šlo, ale na začátek je to moc přímé. ;-) Není moc dalších pojmů, co by se s tím mohlo pojit...

Láďa z týmu Heuréka pondělí, 7. duben, 13.12

Když jsem nad šiframi seděl ráno, viděl jsem Škrkny jak to mají, pak jsem si všiml, že i In Aenigmibus tak jsem si říkal jak to (kontroloval jsem loňské ročníky kolikátý dny na to přicházeli) a správné řešení mě napadlo, ale říkal jsem si, že to nebudu riskovat. Pak ve škole jsme se poradili a řekli jsme si že jedna chyba nám už neuškodí... Tak jsme to zkusili a - 9. V pořadí :-D

Maník z týmu Tupouni pondělí, 7. duben, 15.01

Jinak musím říct, že to byl nejlehčí Boyard z těch, co jsem si v historii projel, aspoň mi to tak připadá.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 17.12

Upřímně řečeno, tenhle Boyard se mi vážně nelíbil. První den se přeci dává vždy nějaká vzdálenější asociace, aby se nevyplácelo tipovat první den! Londýn na mě bohužel působí zcela jednoznačným řešením. Tak co dát třeba kuře? Nebo páv, jak navrhuje Škrkní důchod?

Při prvním pohledu na Londýn mě napadlo - to může být cokoliv. Ale to je jen zdání... hned, když se nad tím zamyslíte, dojdete k tomu, že mezi asi nejznámější dominanty Londýna patří Big Ben, London Eye, Tower Bridge a možná bych bral i telefonní budku, taxík a autobus. Ale zkuste k čemukoli z tohoto seznamu najít takové slovo, ke ktrému se dají utvořid další boyardové pojmy. Dá se vymyslet třeba hodiny, ciferník (přes Big Ben), ale to už není v přímém vztahu s Londýnem. Tower Bridge - co k tomu? Stejně tak ani budka, taxi a autobus nejsou slova, ke kterým by vedly další pojmy. Je tedy zkrátka jasné, že máte správné řešení za chviličku. U nás jsme čekali na jediné: až se ve škole sejdeme celý tým a dohodneme se, protože u takové šifry nikdy nezadá řešení někdo sám, aby případně nezkazil úspěch celému týmu.

Už delší dobu jsem u Boyardu čekal na oko. Je jasné, že se vždy bude jednat o nějaké slovo s různou symbolikou, obvykle jde o homonymum. Proto mi přišlo oko jako skvělé slovo (past, volské oko, kuří oko, mít u někoho oko,...). Být orgy, tak ale zadám první dny něco, co všechny přinutí uvažovat, vytvářet spojení, vcítit se do role organizátora. Něco, co se zdá být riskantní na první den.

Vyzývám tedy orgy, nechte nám příští rok nějaký prostor pro napětí, zadejte něco, co nám nasadí brouka do hlavy, abychom si říkali - k tomu se mi něco pojí, o tom jsem něco slyšel, ale zítra bude další slovo a to může nahrát druhému významu, který mám na mysli... Přece nechcete, abychom pokořili všechny šifry snadno a abychom se netěšili na další ráno, kdy bychom hledali další nápovědu :-)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 17.14

Oprava: utvořit.

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 7. duben, 17.28

Souhlasím, že to bylo hodně lehké a už dřív jsme jako vhodné slovo k Boyardu vymysleli mj. "oko". Brala bych třeba 1. indícii "zub" jako oko za oko, zub za zub. Co třeba ten zub, kino, hurikán, stopka, komora?

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 17.32

Zub a hurikán jsou dobré návrhy! Jen kino nevím, co přesně myslíš - jestli název kina, tak to je jen pro Pražany, a jestli to, že se tam kouká očima, tak mi to nepřijde jako dobré spojení. U stopky a komory jsem to nejdřív taky nepochopil, ale už :-) Dobré návrhy :-)

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 7. duben, 17.35

Myslela jsem BIO OKO, myslím, že je docela známé (i když pro Slováky asi ne). Ale jinak mám z Boyardu dobrý pocit, protože je tak jednoduchý, že určitě nebudu ten poslední nešťastník, kterému bude chybět ta nejlehčí šifra. (Místnost plná zrcadel totiž bude až druhá nejlehčí.)

Venca z týmu CRUSHERS pondělí, 7. duben, 17.42

Já jsem teda o BIO OKu nikdy neslyšel, ale uznávám, že kdyby byla první nápověda např. zub tak by to bylo o dost lepší.

Maník z týmu Tupouni pondělí, 7. duben, 20.01

Musím říct, že Filip má pravdu. Přemýšlel jsem nad tím hodně podobně, protože v Londýně je sice spousta zajímavých věcí, ale další indície by se k tomu hledalo velmi obtížně, takže mi oko přišlo jako velmi jednoznačná volba... ;)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 20.15

No vidíš, my jsme si s týmem říkali, že zkusíme vyluštit letos Boyard první den, to je taková troufalost a odvážnost :-) tak jsme to chtěli zkusit. A ono je to nakonec jedna z nejlehčích šifer.

Martin z týmu mackokajka úterý, 8. duben, 15.45

Uprimne povedané, som prekvapený, že sme to zvládli UŽ na druhý deň. Nezvyknem písať komentáre, ale tu mi to nedá. S Londýnom sa spája naopak OBROVSKÉ množstvo možností, z ktorých sa dá vybudovať dobré heslo: Napadá mi napríklad HOLMES - indicie: 221, Moriarty, detektív, ... alebo OLYMPIÁDA - indície: zoznam poslednych LOH 2012, 2008, ... alebo Coubertin a tak TENIS - indície: Paríž, New York, Sydney, ... Grand Slam, ...

Asi by som vymyslel viac, ale musím bežať pracovať.

Vôbec nechápem, ako sa toľkým tímom môže k tak všeobecnému pojmu Londýn viazať taká konkrétna vec ako je Londýnske oko. Mohlo to byť čokoľvek iné.

A konkrétne Filip posledné ich vylúštené šifry dosť odsudzoval, tak dajte mi napísať, že ja som veľmi vďačný organizátorom za ich prácu a nápady. Veľmi sa nám páčia. Aj táto šifra bola super.

Vašek z týmu Sherloci úterý, 8. duben, 16.18

No tak tady jde taky o to, že když to někdo zkusil a trefil se, tak ostatní týmy vidí, že už to někdo má, takže to bude slovo, které je pro Londýn typické, které se lidem vybaví, když se řekne Londýn ne? ;)

Martin z týmu mackokajka úterý, 8. duben, 17.21

Tak toto mi skutočne málo pomôže. V predošlom svojom príspevku som práve písal, že keď sa povie Londýn, tak sa mi zakaždým vybaví prvé niečo iné. Veď možností je tak veľa. Ale uznávam, že do dnešného dňa som o existencii londýnskeho oka nevedel.

Maník z týmu Tupouni úterý, 8. duben, 17.27

Musím říct, že i my jsem rozmýšleli nad různými možnostmi, z nichž některé si uvedl... Ale k některým nás toho moc nenapadalo a jednoznačně nejvíc možností jsme našli u oka, takže jsme se dlouho nerozmýšleli. :)

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 8. duben, 22.41

Hele když jsme u toho Londýna: Četla jsem tuhle diskusi a strašně mě to zblblo, jak jsem o něm přemýšlela. Pak mě napadlo, že se vlastně podívám, co je ta druhá indície. Koukám a přemýšlím, dokonce hledám na internetu. Jsem to fakt vůl, že nemůžu vymyslet, co má vůl společného s Londýnem? Až z autorského řešení mi došlo, jaký jsem ale fakt vůl :-D :-D.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 8. duben, 22.20

Upřímně řečeno, myslím, že z těch nápadů je Holmes nepravděpodobný (už jen proto, že v Boyardu nebývají vlastní jména), tenis mi přijde taky jako moc konkrétní heslo, ke kterému podle mě asi Londýn nepatří jako nějaká výraznější indície (ty další indície by musely být moc podobné) ;-) Olympiáda už mi přijde jako docela dobrý nápad, Londýn jako poslední dějiště LOH taky jde (Soči by bylo moc nápadné), ale i tak si troufám říct, že mi oko přijde mnohem pravděpodobnější a tipuji, že u OH by první nápověda byla kruh :-D

Mám na tu šifru asi jiný pohled, protože jsem tady u té šifrovačky přece jenom už čtvrtým rokem a vím, jak to jindy vypadá :-) Letos mi vážně přišlo zadání jednodušší než v předchozích ročnících.

Co se týče dalších šifer - o dvou jsem napsal, že je nepovažuji moc za šifru. Za tím si stojím, myslím, že u šifry by měl být nějaký konkrétní postup, který vede k jednoznačnému řešení (což tedy nemusí být text, ale třeba i obrázek nebo tak něco...), což mi u některých letošních šifer prostě nesedělo. Podrobněji to kdyžtak můžu vysvětlit na příslušných diskusích, tady už víc do detailů zajít nemohu ;-)

A k organizátorům - samozřejmě si jejich práce také velmi vážím a jsem za Technoplanetu moc rád; myslím, že se s nimi ale dost znám, abych věděl, že občas nemusím s něčím souhlasit a vím, že pro ně jsou i připomínky negativního rázu důležité, aby věděli, co vylepšit a změnit tak, aby byly šifry ještě lepší ;-)

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 9. duben, 17.55

Mně by na Londýn seděl třeba "čas", ale to nás v pondělí naštěstí nenapadlo.

Gaz z týmu TUC pondělí, 7. duben, 20.03

ja si myslim ze aj hodiny by neboli zle ale tam by sa tazsie hladali dalsie pribuzne slova

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 7. duben, 20.22

Když se koukám na statistiku, tak jsem s tím odhadem dalších řešení nebyl daleko :-D Ale zaujala mě možnost "pevnost" - ten člověk asi myslel, že název šifry je také jedna z indicií...

Maník z týmu Tupouni úterý, 8. duben, 17.25

Ale nebyl první, 2010 se objevili dvě odpovědi pevnost a jednou pevost :D

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 8. duben, 21.46

To jo, ale řekl bych, že autor tohoto nápadu do toho připletl i londýnský Tower. ;-)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení středa, 9. duben, 21.34

Orgové, vážně si myslíte, že je složitější uhodnout oko přes Londýn než přes rybu?

Martin z týmu mackokajka pátek, 11. duben, 9.57

Ja si to rozhodne myslím. Je to oveľa-oveľa-oveľa ťažšie. Ryba sa viaže s viacerými peknými možnosťami, ale zďaleka ich nie je toľko ako pre Londýn.

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení neděle, 13. duben, 22.32

Londýn skýtá sice mnoho možností, ale málo z nich dává smysl jako heslo pro Boyard na Technoplanetě, zatímco ryba je víc obecná (už jen to, že Londýn je vlastí jméno, zatímco pod rybou si můžeš představit cokoliv od akvarijní rybičky až po velikýho sumce...) :-) Nebo nesouhlasíš?

Waidy z týmu Géčko pátek, 11. duben, 8.29

Kuří oko je od kura, ne od kuřete.:-)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení neděle, 13. duben, 22.32

No jo, to je vlastně pravda... pak by ta spojitost byla možná ještě složitější.