Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 4-4 – Boyard

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 19.35

nás napadl polštář (Marki), ocas, jaro, pes a jinak nic moc dneska ráno jsem přemýšlela nad hlavou u zákona, ale u kočky mě napadlo jen příběh s kocourkem Modroočkou, kterej ji strkal, kam neměl, protože se mu tam nevešly fousky :-) a co myslíte, že bude další?

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 19.48

když říkáš Kocourek Modroočko, hlava má pro mě jasný význam - na titulní straně této knihy je přece velká hlava jeho pána :)

MB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 7.32

Mě teda ještě napadl jazyk a napsala jsem si k němu co nejvíc dalších slov a očekávala jsem, že se tam nějaké z nich ráno objeví, ale pak se objevil zákon a mně bylo jasné, že to bude úplně jiný slovo. Pak mě napadla ta hlava - k zákonu. Zkoušela jsem hledat spojení "kočka hlava" a nic. Teprve když jsem hledala významy slova hlava, mi naskočily kočičí hlavy a pak jsme už měli asi jasno. (Taky mě ještě napadla smetana, ale na tu jsem nemohla najít dost dalších slov, takže na ni jsem příliš nesázela)

Maník z týmu Tupouni úterý, 9. duben, 19.48

Mě nejdřív ráno druhý den napadlo, že by to teoreticky mohlo souviset s člověkem

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 19.54

Mě napadlo jádro, když jsem měl jen "kočka" - vzhledem k tomu, že první heslo bývá těžší. Bral jsem totiž v potaz Schrödingerovu kočku s jejími nuklidy :-)

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.03

:-) a to jsem si myslela, jak to komplikuju

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.04

My všechno děláme zbytečně složitě :)

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.06

Většinou jsem pak pyšná, když na něco přijdu fakt jednoduše.

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.09

Přesně...

Ale třeba ty rakety jsme se snažili dělat hrozně složitě a nakonec to bylo tak lehký.

Maník z týmu Tupouni středa, 10. duben, 15.31

Všichni... ale opravdu úplně všichni :/

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.08

Blá blá bla bla Bla bla Blá Bla blá bla Bla blá: Blá bla bla Bla bla Bla blá bla Bla blá (Nemažte to, je to šifra :-D )

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.14

Myslíš? hkýí vnxxvgj čžwrjlks, řýwr vnx rzip vnxkip adoáéěč nsrzipzixváé.

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.16

Chtěl bych mít vaší energii :D

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.18

My bychom chtěli mít jinou zábavu jako ty :-). Zrovna ta moje je mnohem, mnohem náročnější na vyluštění než na stvoření.

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.49

Nevím, jakou zábavu má Michal a ani nevím, jakou zábavu bys chtěla mít ty :D ale tvojí šifru nechápu a nějak se mi nechce nad tím myslet :D

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.53

Michal? Vy píšete dva pod jedním jménem? Já právě nemám žádnou (kromě učení se zeměpisu a dalších věcí). Ale s tou šifrou to máš blbý...

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.58

Nepíšeme pod jedním jménem, to si Filip teď jednou nezkontroloval za koho to píše. A jinak Žirafáček = Michal = já ;-)

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 21.02

Jo tak to sedí. Jinak ti poradím, že to bylo první co mě napadlo a co šlo udělat fakt rychle. A že jsou tam některé opakující se skupiny písmen.

Klára z týmu HysTerky úterý, 9. duben, 20.28

Nás včera napadlo díra, mlíko, pes, myš, v noci se mi o tom zdálo a vymyslela jsem spoustu dalších slov, problém je, že si z nich pamatuju jen jazyk. Pak jsem ráno panikařila, že se mi k zákonu mic nehodí :-). Pak nás napadl Archimedes, jenže kočku nejspíš neměl :-).Na hlavu jsme přišly taky ještě ráno, jen jsme se strašně dlouho odhodlávaly to zadat.

Žirafáček z týmu Útvar rychlého nasazení úterý, 9. duben, 20.35

Proč díra a jazyk proboha? Jako joo, ty naše taky nejsou nějak závratně logický, ale zajímalo by mě to...

Klára z týmu HysTerky úterý, 9. duben, 20.43

No, Kočka leze dírou a kočičí jazýčky :-).

RAB z týmu In Aenigmibus úterý, 9. duben, 20.45

jazyk je hezký :-)

MB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 7.34

Ráchel, víš vůbec, že jsme o něm taky uvažovali? :D

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 9.32

No jo vlastně, ale ne jako o kočičím jazýčku, ale jako že se jim čistí.

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení středa, 10. duben, 6.34

Tak úplně nevím, jestli by mě navá nápověda spíše nezmátla...

Tomáš Bláha středa, 10. duben, 8.20

První asociace nemají být snadné, mají trochu zavařit mozek soutěžícím a hlavně způsobit, že se řešení rozloží do více dní, místo toho, aby se hned druhý den spustila lavina desíteksprávných řešení. Koneckonců Boyard dáváme do pozdějších kol právě proto, aby ještě vzniklo nějaké trochu drama a riziko, protože pořadí je jinak už dost zabetonované tím, jak týmy hrály na začátku soutěže.

Ale pokud ti Orion nic moc neříká, zajdeš na Wikipedii, tak se o mlhovině Koňská hlava dočtš hned v prvním odstavci. Takže i když jsi na začátku bez nápadu, u tohoto slova už máš možnost o ten nápad někde "zakoupnout".

Maťa z týmu Tábor LO středa, 10. duben, 7.12

Jako hlava mě napadla už první den, ale to jsem neriskovala. Druhý den jsem si na ní ani nevzpomněla, ale s Orionem jsem to měla během pár vteřin (znalost mlhoviny Koňská hlava se vyplatí :D ).. Ty chyby nás mrzí, ale i tak to nemá moc vliv. Hlavně, že tentokrát máme vše zase už 3. den! (přičemž ostatní 1.)

Alda z týmu KMENET středa, 10. duben, 11.08

Včera jsem tam zadával díru, protože mi přišla nejlogičtější a stále mi příjde. Nicméně Orion nás vcelku nakopl.

doktor z týmu KMENET středa, 10. duben, 12.48

Řešení Boyardu je sázka do loterie. Jestli má "rozředit peloton", tak svůj účel plní. Navrhuji na příští ročníky zařadit jak do 4. kola ( lehčí varianta ) tak i do 5. kola ( složitější varianta ). Kuriózní na tomto úkolu je ten fakt, že kdo nad úkolem hodně přemýšlí a vymyslí větší množství možných řešení, tomu pud sebezáchovy brání vkládat varianty do systému protože si uvědomuje nízké procento pravděpodobnosti že se trefí. V našem případě jsme k dnešním třem indiciím kromě "hlavy" měli připraveny ještě "díra" ( kočka leze dírou, díry v zákoně a vědecky podložená černá díra v mlhovině Orionu ), "pás" ( bederní pás zvaný kočka, bezpečnostní pás v automobilu uvedený v zákoně o pozemních komunikacích a orionův pás ), "lovec" ( kočka loví myši, lovci lebek neboli detektivové cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia a Orion - postava ze starořecké mytologie, syn Poseidóna, vynikající lovec, který zemřel po uštknutí štírem ) a takových jsme měli více. Sám se divím, že jsme se trefili hned napodruhé.

Aňa z týmu CAPArTi středa, 10. duben, 14.58

Tak s tou dírou mě to napadlo taky. :) Zmíněný pás jsem dokonce zkusila zadat - utvrdil mě v tom Orion. A následný neúspěch mě trochu zchladil... Potom ve škole jsme o tom mluvili a došlo už i na hlavu. V občance jsme pracovali s ústavou a tam mě ona hlava přímo udeřila do očí. A pak že občanka k ničemu není... ;)

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 17.22

"lovci lebek neboli detektivové cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia" Tak to by pak bylo v 6. kole, kde by byl jen hypertěžký Boyard? To je strašně složitý. Mně teda přijde Orion jen matoucí. a nebude příště 22 hřebíků?

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 17.23

A nejde nějak udělat, abych měla ve zprávě odstavce (oddělené řádky), aby to bylo přehlednější?

Tomáš Bláha středa, 10. duben, 18.38

Stačí vynechat prázdný řádek.

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 22.01

Děkuju.

Teď už můžu psát i o několika věcech najednou.

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 17.41

Hele, pro mě byl Orion záchranou - v autobuse na vyškemraném mobilu s kýženým internetem jsem si jako první přečetl článek o Orionu a Koňská hlava mě hned upoutala

Tomáš Bláha středa, 10. duben, 22.45

Řekněme spíš znervóznit peleton, protože až tak překotné změny se stejně už většinou nestanou.

Při vymýšlení možných řešení je vhodné je zase kriticky filtrovat. Třeba tu zmíněnou díru bych určitě nebral jako dobrou asociaci k souhvězdí Orionu. Ano, nějaká černá díra v tom souhvězdí je, ale stejně tak jsou černé díry na mnoha jiných místech ve vesmíru. Ale zkus si to obráceně - když se řekne černá díra, vybaví se ti Orion?

Podobně nefunguje souvislost mezi zákonem a pásem. Také jsem si všiml, že hodně lidí zkoušelo Schrödingera, což by sice byla moc pěkná asociace na kočku, ale Schrödingerova kočka určitě nebyla zákonem. Úvahou, myšlenkovým experimentem, ale ne zákonem.

Věřil jsem vám tedy více, protože když jste uvažovali, zda nedáte řešení hned po prvním slově, pojal jsem podezření, že jste přišli na způsob, jakým vhodná hesla do Boyardu vybíráme a jaké vlastnosti heslo musí mít.

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení čtvrtek, 11. duben, 6.44

Když jsem koukal, že někdo zkoušel Schrödingera, dost mě to udivilo... Podle mě to vůbec není boyardovské heslo. Je to jméno, moc konkrétní,... My se vždycky nad Boyardem snažíme uvažováním napodobit orgy - výsledné heslo je často homonymum, používá se v ustálených slovních spojeních - všem dobře známých (tady třeba ty kočičí hlavy), u prvních nápověd není asociace až tak častá a podobně.

Šachista z týmu The Team čtvrtek, 11. duben, 17.19

Filtrování homonym má smysl, ale to člověk musí vědět, že existuje něco jako kočičí hlavy... Jak dokola opakuju, Orion byla záchrana, protože se dalo aplikovat: přečtu si o tom co nejvíc (článek na wikině) a budu hledat "boyardovská" slova - ono se na to dá chytit cit.

Mimochodem, a to mě dopálilo, za mnou dnes přišel spolužák, jestli byly nějaké nové šifry. Tak jsem je někde v tašce vyštrachal a pak se mě zeptal, co bylo za slova na Boyard. Tak jsem mu naschvál řekl jen první dvě a že z toho jsme to nedali. On se na pět vteřin zamyslel a řekl: "HLAVA". Prostě mi to tam na místě bez ničeho řekl!

RAB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 18.48

:-D

Já mám radši taková slova, na která člověk musí přijít, ne si je vygůglit (respektive vywikinovat). Je teda ale pravda, že nás jako první boyardovské slovo k zákonu napadla hlava a Marki pak hledala na webu hlava + kočka.

MB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 21.52

Ale když jsem ty kočičí hlavy nakonec našla, tak jsem si uvědomila, že je vlastně znám, a až moc dobře! Sice tohle slovní spojení nepoužívám, ale v mojí pasivní slovní zásobě se nachází.

MB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 21.49

Teda, musím říct, že se až divím, kolik toho sedí k těm vašim slovům. Akorát s tím lovcem se mi to úplně nezdá - kočka jako lovec sice ano, ale ve zvířecí říši je ještě tolik dalších lovců, že zrovna tohle slovo by mi tak logické nepřipadalo. A pokud jde o pás, mám pocit, že slovo "zákon" se k němu vztahuje hrozně nepřímo.

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 16.32

Já vás tentokrát všechny obdivuju, zvláště ty, co to dali včera. Já třeba nevěděl, co jsou to kočíčí hlavy (ale jsem si téměř jist, že někdo ze třídy to věděl)...

Maník z týmu Tupouni středa, 10. duben, 18.10

dík... :) čekal jsem že to dáš druhý možná první den :)

Maník z týmu Tupouni středa, 10. duben, 18.10

dík... :) čekal jsem že to dáš druhý možná první den :)

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 18.19

:), ale abych to dal první den, to bych musel být především příšerný lucker

Maník z týmu Tupouni středa, 10. duben, 20.12

tj :)

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení středa, 10. duben, 17.44

Tak už jsem chtěl napsat, že Šachistovi nejspíš vrtá Boyard HLAVOU, či mu dokonce Orgové nasadili brouka do HLAVY (brouk by mohl být další indície)... Původně jsem tohle chtěl napsat do volné diskuse (bez caps locku u hlavy), ale říkal jsem si, že bych dostal vynadáno - a to mě ani původně nenapadlo, že bych tím vlastně poradil. Ale Orion? To je pro mě vážně matoucí... i když na Wikipedii se to dá najít. Michal ale dostal dobrá nápad: Orion, kočka - čokoláda, jen ten zákon nesedí.

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 18.19

:D, schválně, jestli by to někoho trklo... Já si nejsem úplně jist :D

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení středa, 10. duben, 19.05

Bylo by to rafinované...

Maťa z týmu Tábor LO středa, 10. duben, 20.55

Čokoláda dobrý nápad a kdyby Orion a kočka byly jako první slova, tak bych to asi napsala :D ..

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 21.12

Asi by to k tomu dost svádělo... Mně by asi nejvíc vyhovovalo na začátku zákon, Orion (nesvádělo by to k čokoládě a opět bych si přečetl wikipedii o Orionu :))

Maťa z týmu Tábor LO středa, 10. duben, 21.22

To jo. Ale kočičí hlava mě napadla již první den, ale nějak jsem si to nespojila s tím zákonem. Až další den ráno mi to došlo a pak Orion a bylo to jasné :D..

RAB z týmu In Aenigmibus středa, 10. duben, 22.00

Hele víš kolikrát si mi dneska Beáta ztěžovala, že jim to vrtá hlavou?

MB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 21.54

:D

MB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 21.58

Jo, a nemá to být náhodou Stěžovala a ne Ztěžovala? Styď se :)

RAB z týmu In Aenigmibus pátek, 12. duben, 21.44

Hele já vim, že mi TO! nebude nikdo věřit, ale já u TOHOHLE! vždycky váhám, tak jsem si TO! i hledala v PČP, ale pak jsem TO! asi zapomněla opravit. (Vážně jsem s TÍM! smířená, že mi nevěříte.) Ale moje zásoba zájmen, je jak bych TO! řekla, velmi malá.

Sherlock z týmu Sherloci čtvrtek, 11. duben, 14.39

Neříká se spíš panna nebo orel??

Maťa z týmu Tábor LO čtvrtek, 11. duben, 18.54

To jo, taky mi to od rána vrtá hlavou..

MB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 11. duben, 21.59

Panna = hlava

A je na ní obrázek hlavy. Ale panna je asi častější

Láďa z týmu Heuréka pátek, 12. duben, 9.58

Já už mám pocit že je to s každou další nápovědou těžší... :-) Kdyby to Danil nedal ve středu, tak to ještě dlouho nedáme

Pavel Čejka pátek, 12. duben, 12.29

Ustálené slovní spojení ...

Osobně bych si tipnul, že to vychází z dolarových mincí, kde na jedné straně bývá postava, nebo jen hlava a na druhé orel. Wikipedie sice říká, že to pochází z jednokoruny, ale kde je orel?

No schválně jsem pro jistotu mrknul na první minci, co se mi tu povaluje a z jedné strany je královna a z druhé nějaké bodláčí s korunkou ...

Maťa z týmu Tábor LO sobota, 13. duben, 11.09

Opravdu si (taky) myslím, že s přibývajícím nápovědami je to čím dál těžší.. Nevím, jestli bych podle másla či magnetofonu k tomu přišla...

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 15. duben, 20.17

Počítá se teď za Boyard nápověda, když u něj žádná není?

Filip z týmu HarlemShake pondělí, 15. duben, 20.56

Asi počítají za nápovědu to poslední slovo "kápo" který už celkem dost poradilo...ačkoli bych byl rád, kdyby tak nebylo. :D Celé mi to přišlo zmatené, minulý rok to bylo promyšlenější... Že máslo je jako "máslo na hlavě" je snad ta úplně poslední věc, o které bych kdy přemýšlel. Mně tam spíš skoro všude ladil Egypt (máslo je žluté, kočka je posvátná v Egyptě atd.) nebo Murphy (Murphyho zákony o kočce a pro kočku), přece jenom to uhodlo víc jak 10 týmů hned druhý den tzn. jen ze DVOU slov, což mi přijde úplně nadlidský výkon, ale tak co už no... :o)

Maník z týmu Tupouni úterý, 16. duben, 17.15

Tak dík ale není to tak těžký

Maník z týmu Tupouni čtvrtek, 18. duben, 14.10

Třeba to letos bude bez nápovědy slov je tam hodně

Sherlock z týmu Sherloci sobota, 20. duben, 9.30

Nápověda tam nebyla nikdy ne?

Maník z týmu Tupouni pondělí, 22. duben, 5.57

Mám pocit že tam bývala loni tam bylo tohle:

Už máte dostatek indicií, abyste heslo uhodli. Ještě můžeme poradit, že žádné slovo není přímo synonymem, jen všechna nějakým způsobem s hledaným slovem souvisí. Asociace s heslem je u prvních slov složitější, než u posledních. Pokud vám princip šifry není stále jasný, podívejte se na minulé ročníky, kde je vždy ve 4. kole obdobný úkol.