Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 4-3 – Pioneer 10

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 8. duben, 20.26

Upřímně řečeno, připadá mi to opravdu dost těžké. Přišli jsme na to jen díky tomu, že mi připadal tvar té sondy - ten divný padák - dost zvláštní, a tak jsem po Michalovi chtěl, aby mi našel její obrázek. http://www.google.cz/search?hl=cs&q=Pioneer+10&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.ZWU&biw=1536&bih=764&wrapid=tlif136544471952610&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=cQhjUdSXF-Ww7Aa39ICQBw - Dost zvláštní podobnost obrázků. Když mi Michal připsal k jednotlivým znakům (takové to |-- a podobně) čísla binární relativní vzdálenosti, která se mu zobrazila na stránkách NASA (obrázek nalezený googlem), přepsal jsem to do semaforu - ten jsem určil podle té "hvězdice", proč jsou na obrázku panáčci ze semaforu mi došlo až potom, po přečtení řešení O:-) - a pak už to stačilo převést na heslo, což bylo trochu matoucí... Než jsme heslo zadali, museli jsme si na internetu ověřit, zda je to smysluplné slovo :-)

Šachista z týmu The Team pondělí, 8. duben, 20.56

Mně tak těžká nepřišla a přišla mi rozhodně jako nejhezčí z téhle série... Mě na řešení navedl můj desetiletý bráška, který se na to podíval a prohlásil, že ti panáčci vypadají jako semafor. Tak se na to tedy podívám a už je to jasné...

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 8. duben, 21.29

Dobře, ale neříkej mi, že po pohledu na šifru tě napadlo najít si binární relativní vzdálenost... Tou obtížností myslím, že na to zrovna jen tak nepřijdeš.

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 8. duben, 21.34

Binární relativní vzdálenost? Tak snad když už vim, že jsou to planety, a ty čísla jdou od Slunce, tak to není tak strašný. A šlo by to i podle nich jen tak seřadit, ne?

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 8. duben, 21.46

Nevím, co to je binární relativní vzdálenost, jen tuším, že se to nachází na stránkách NASA. Nevím, jaká čísla a jakým způsobem jdou od Slunce. Nevím, jak by se to mělo seřazovat. Bohužel, jak vidíš, nemám asi dostatečné znalosti k rozřešení této šifry. ... Jo aha... jako nebrat rtu relativní binární vzdálenost (nebo jak to je), ale jen ty znaky, no to mě nenapadlo, jdu se na to znovu kouknout...

Tomáš Bláha pondělí, 8. duben, 22.00

Šifra je schválně nazvaná po té sondě Pioneer 10, abyste si o ní něco přečetli a našli i originální plaketu. Můžete pak porovnávat, co se na té naší liší a proč.

Na rozdíl od originálu jsou na naší plaketě planety jen očíslované od jedničky vzestupnou řadou, abyste si uvědomili, že je to binární soustava. Případně se o použití binární soustavy dočtete v článcích o sondě.

A k tomu Magionu a také.

Šachista z týmu The Team pondělí, 8. duben, 22.01

Filipe - pokud je šifra vyřešená mnou do půl hodiny, tak to nemůže být taková šílenost :D

Maník z týmu Tupouni úterý, 9. duben, 15.42

Tak upřímně Šachisto - ty vyřešíš snad všechno

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 16.21

Děkuji za kompliment :) Ale byl bych raději, kdybych nemusel řešit vše, ale letos (zvláště poslední dvě série) se mi zdá, že zbytku se nechce ztrácet řešením čas, přičemž oni nejsou špatní ani líní, ale raději si dělají věci své (netvrdím, že to nechápu, jen mi to přijde škoda)

Maník z týmu Tupouni středa, 10. duben, 18.12

Upřímně u nás je to asi tak že 17 z 20 příkladů jsem dál já :D zbytek jsme dělali dohromady :)

Šachista z týmu The Team středa, 10. duben, 18.22

Njn, u nás je to tak každý rok...

Maník z týmu Tupouni pátek, 12. duben, 20.18

:)

Maník z týmu Tupouni pátek, 12. duben, 20.19

Mimochodem letos jsme se zaregistrovali moc pozdě ale počítej že za rok -> pokud tu budete příští rok; ti hodlám dělat slušnou konkurenci :) nebo to aspoň zkusím ;-)

Šachista z týmu The Team pátek, 12. duben, 20.41

Musím tě zklamat - příští rok už budeme příliš staří, a tak asi nebudeme Technoplanetit (veteráni mě totiž moc nelákají). Ale však já nejsem tak úžasný, a to, že jste se přihlásili později, neznamená, že vaše výkony nikdo neocení :)

Maník z týmu Tupouni pátek, 12. duben, 20.48

To máš pravdu ale zkuste to aspoň za veterány :/

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení pátek, 12. duben, 21.44

Tě to neláká, jelikož nejsou ceny, co? :P To my se určitě zúčastníme i příští rok a máme už i jisté plány...

RAB z týmu In Aenigmibus pátek, 12. duben, 21.48

No, vypadá TO! dobře. Budu mít bez Šachisty volné pole působnosti, ale zároveň zbyde i někdo na pokec. A co že jsou ty plány?

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení pátek, 12. duben, 22.04

Nech se překvapit, zatím přísně tajné ;-)

Maník z týmu Tupouni pondělí, 15. duben, 6.55

Na co plány

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 15. duben, 16.25

ha! jako se třeba propašovat? :-D hlavně nenápadně

Filip! z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 15. duben, 16.47

Plány na to, jak se dobře umístit. A kam bychom se měli pašovat? :O

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 15. duben, 20.57

jakože se dobře umístit v TPL? (no jakože se propašovat do normální kategorie)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení pondělí, 8. duben, 21.29

Naopak semafor mi přišel jasný i když jsem nechápal, proč jsou tam ti panáčci... :-D

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 8. duben, 21.32

Bráchové jsou ostatně občas dobrá věc. Řikala jsem mu, že to vypadá jako semafor - teda myslela jsem ty paňáci. A on pochopil, že myslim tu hvězdici, a řikal, že fakt vypadá. V tu chvíli mi to už bylo celý jasný :-). A on mi ostatně i ukázal tu plaketu, viděl ji v jedné encyklopedii o lidském těle :-D. Předtím jsem koukala, co je to ten Pioneer, ale ten obrázek vedle mi nic nepřipomínal.