Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-2 – Qazi Resistentní šifra

Šachista z týmu The Team úterý, 26. březen, 15.30

Upřímně, tak lehké mi to nepřišlo

Tomáš Bláha úterý, 26. březen, 15.40

Tak povídej, na čem jsi na tak dlouho uvízl? Btw. tři nuly na konci tam být musely (ev. na začátku, ale to se zdálo být horší), tak mi nekaž skóre!

Šachista z týmu The Team úterý, 26. březen, 15.52

Celkově mě tahle šifra od začátku dělala naschvály: 1) Že to asi je QR kód, bylo jasné hned, ale čtečka na mobilu mi to nechtěla přečíst... 2) Co všechno jsem vyzkoušel ani nebudu vypisovat, ale například převod do 36-kové soustavy mi přišel jako logický nápad :) 3) Bylo zapotřebí, aby se konečně zapojil někdo jiný, než já, bohužel, první nápad QR kódu, ještě z včerejšího večera, nešel přečíst 4) Bylo třeba vše dvakrát zkontrolovat a opravit nenápadnou chybu, aby to konečně vylezlo

Šachista z týmu The Team úterý, 26. březen, 15.53

Jo, asi tam ty nuly být musely, ale mírně to komplikuje řešení... A hezký obrázek :)

Tomáš Bláha čtvrtek, 28. březen, 21.20

Šachista z týmu The Team čtvrtek, 28. březen 2013, 18.27

Spojitost se Čtvercem je Fakt velká, jen si myslím, že je Resistentní šifra ještě těžší... Opravdu nechápu, jak to Kmeneti mohli dát za 20 minut :D

Tak to já zase chápu, proč to pro ně byla nejjednodušší šifra a také jsem na to malinko napovídal, když jsem poukazoval, na to "net" v názvu jejich týmu. Jsou to lidé od počítačů a tak binár je pro ně denní chleba.

Šachista z týmu The Team čtvrtek, 28. březen, 21.29

Toho "net" jsem si všiml, ale tak převody jsem zkoušel i tak, jen hledat v tom další kód mě nenapadlo...

Jirkam z týmu Tupouni čtvrtek, 28. březen, 16.02

Už jsem si myslel, že to nedám. UF :)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení neděle, 31. březen, 14.55

Mimo jiné jsem chtěl převádět do trojkové soustavy (to proto, že v morseovce jsou právě tři znaky). Ale dostal jsem i hezčí nápad na řešení, bohužel nesprávný: Aby se mi všechna čísla vešla na jeden papír, rozepsal jsem si je do tří sloupečků (popořadě). A pak jsem zjistil, že první číslice čísel v prvním sloupečku jsou stejné jako první číslice čísel v tom třetím (shora dolů): f8bbb8f (a to ještě k tomu takhle "středově souměrně"), najednou to platilo i pro druhé číslice prvního a třetího sloupečku: e2aaa2e (taky středově souměrné). Pak jsem tam hledal podobné pravidelnosti a myslel jsem si, že řešení vyjde z odchylek od těchto pravidel ("co tam má být, ale není"), ale byl jsem zrovna na cestě na sjezdovku, takže jsem neměl moc možností řešit, chtělo to vypsat si vše do tabulky, nechával jsem si to na doma a pak mi napsal Michal, že to vyřešil. :-) Musím říct, že v tomhle kole mě orgové pěkně vypekli, protože jediné, na co jsem přišel, je z půlky 3-4 a taky jsem správně odhadl, kterou šifrou je zakódováno Letem světem.

z týmu The Wesley Crushers neděle, 31. březen, 22.01

Toho, že jsou tam palindromy jsme si všimli taky a postupovali jsme vcelku podobně.

RAB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 4. duben, 17.24

Hele a v jakym programu jste pak dělali ten obrázek? Mimochodem, my jsme přišli na několik věcí, které asi souvisely matematicky s řešením, ale vůbec nám k němu nepomohly. Třeba že jsou všechna čísla dělitelná osmi a jejich největší společný dělitel je osm, takže budou v dvojkovce končit na 0. A tam jsme se sekli.

Šachista z týmu The Team čtvrtek, 4. duben, 17.26

Excel FTW

RAB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 4. duben, 17.38

Já teda začala taky tak, ale z časových důvodů to musela dodělávat Markéta v nějakym grafickym editoru. Její způsob by se ale dal, pokud jsem ho dobře pochopila, aplikovat, a to je na celé šifře to nejlepší, v Malování!

Šachista z týmu The Team čtvrtek, 4. duben, 17.40

O malování jsme myslím měli diskuzi loni

RAB z týmu In Aenigmibus čtvrtek, 4. duben, 17.45

jj, a ještě pořád ho podporuji

Filip z týmu HarlemShake čtvrtek, 4. duben, 19.30

Tak to má být. :D Pro mě je malování zcela nejlepší program, dělám v něm úplně vše...

Maník z týmu Tupouni čtvrtek, 4. duben, 19.34

nechápu vás - nikoho :)

Ïvča z týmu Škrkny pátek, 5. duben, 16.27

Já ho taky pořád ještě podporuju. Když člověk potřebuje třeba vrstvy tak budiž, ale když ne, tak malování je prostě nejlepší, jelikož nemá zbytečné funkce navíc. A jo, já to dělala v malování :-)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení čtvrtek, 4. duben, 20.24

Jedno číslo po vydělení osmi vyšlo ...,75 - jestli jsem si to všechno správně opsal, přece jen nemám k dispozici chytrou věc, co by převáděla QR kódy. Teda možná počítač, ale ten s sebou nevozím na hory :-)

Filip z týmu Útvar rychlého nasazení čtvrtek, 4. duben, 20.30

Aha, tak jsem to měl špatně opsaný...