Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-3 – Atomové hodiny

Honza z týmu Libovolný úterý, 25. březen, 14.48

Nevím jestli jsem dobře pochopil - tuto diskuzi vidí jen týmy, které už mají hotovou odpovídající šifru, je to tak? Pro jistotu se pokusím tenhle příspěvek napsat tak, aby týmy, které ještě šifru Atomové hodiny, nezjistili řešení. Bylo to jednoduché, ale moc jsem nepochopil, proč právě atomové hodiny. Asi to danému postupu při řešení nejvíce napovídá, ale možná, že by se dal vymyslet i lepší název. Ale jinak pěkná šífra ;).

Tomáš Bláha úterý, 25. březen, 18.21

Přesně tak, ostatní týmy ji nevidí. Kdybys tak nepospíchal a schoval si některé šifry na další dny, viděl bys, že některá vlákna nevidíš ;-)

Honza z týmu Libovolný úterý, 25. březen, 18.47

no jo no, holt jsme to nějak "nezvládli" ale co se dá dělat, první míst je taky dobrý :D

Richard z týmu Žlutá úterý, 25. březen, 17.10

Atomové hodiny byly opravdu dost jednoduché. Název v této šifře by nemusel ani být, stačí se podívat jen na zadání. To zadání je tam asi proto, aby to docvaklo těm zaostalejším.

Honza z týmu Libovolný úterý, 25. březen, 17.39

proč zaostalejším? to že někdo nevyřeší jen tak šifru neznamená že je někdo zaostalý! važ trochu slova, je sice hezký že máte všechny šifry na první pokus, ale trochu míň namyšlenosti by neuškodilo ;) ale jinak nic proti :D jen mi vadí když se někdo vytahuje víc než je zdravé

Ája úterý, 25. březen, 17.51

Ale pánové ....

fakt je ten, že jsme o názvu této šifry diskutovali o něco déle. Nakonec je takový, jaký je - Honzo, můžeš být konkrétní a uvést ten lepší název?

Honza z týmu Libovolný úterý, 25. březen, 18.01

no to právěže nemůžu, protože sám nevím, co by se k tomu hodilo víc :D prostě mi to přišlo takové nicneříkající, možná až matoucí, přeci jen u názvů jako Úžasná šifra a Jednoduchá šifra je to nicneříkající a nematoucí, ale tady nás to docela zmátlo, až potom nás napadlo vybrat jen písmena u "skutečných" hodin, zajímavé bylo, že náš tým je tvořen třema osmačkama a dvouma deváťákama a když sme se ve škole rozdělili na hodinu, já se spolužákem jsme na to přišli, ale než jsme to stihli říct holkám, už zadaly jejich správné řešení do počítače :D prostě sme sehraný tým :)

Ája úterý, 25. březen, 18.07

Tak to jste fakt skvělí ... :-)

no vidíš, Richardovi připadal ten název až příliš napovídající, že atomové hodiny jsou ty nejpřesnější a tady takové nesmysly ...

Láďa Smejkal úterý, 25. březen, 18.11

Atomové hodiny podle nás asociují přesný čas. No a od přesného času ke správnému času je už jen kousek :-).

Richard z týmu Žlutá úterý, 25. březen, 19.48

Já sem se nechtěl nijak povyšovat, ale nevěděl jsem jak to jinak nazvat. Promiň, ale myslím si stejně, že ten název vypovídá víc. Na druhou stranu musím uznat, že někdy je dobré, když název šifry alespoň upoutá, aby se člověk zamyslel. Může se taky stát, že někdy bude mít i náš tým problém a pak každá rada dobrá.

Richard z týmu Žlutá úterý, 25. březen, 19.53

P.S.: například bláznivé ručičky