Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Úkol 3-1 – Úžasná šifra

Millan z týmu 103k0vlc0v0 středa, 26. březen, 14.24

Tak tahle šifra byla uplně awesome. Byla to jedna z mála na které nestačili čistě učebnicové znalosti a podílela se na její řešení celá zkupina naráz, což u těchto šifer není moc časté. Je to jedna z mích nejoblíbenějších.

Tomáš Bláha středa, 26. březen, 14.29

Tak to jsme rádi, že se vám libila. Doufáme, že jste se u ní pobavili nejméně tak dobře, jako my, když jsme ji vymýšleli.

Honza z týmu Libovolný středa, 26. březen, 14.40

Alespoň já jsem se teda pobavil dobře, jak už jsem zmínil v jiném příspěvku, řešili jsme šifry rozdělení na dvě skupiny, takže zatímco já s Martinem jsme vypisovali věci které k sobě patří (mysleli jsme si že nám to nějak pomůže) - dali jsme k sobě bigmac - Reg, kluk - eso,.... - tak holky zkoušely počítat písmena, nakonec jim vyšlo MLOK, naštěstí mezitím mě konečně napadlo, že to jsou zkratky, takže jsem si vypsal: ?IEOJESAMURAI, přišlo mi to divný, ale doplnil jsem HESLO... a zadal samuraie dřív než stačily holky přijít s jejich mlokem, já a Martin bysme jim na to určitě přistoupili a měli bychom zbytečnou chybu. Až potom jsem zjistil že S je obsah a L je padesát.

Tomáš Bláha čtvrtek, 27. březen, 0.29

Nám šlo především o to, aby to nebyly zkratky, alespoň ne přímo. Totiž jde o určitou obrazutvornost. Minulý rok se třeba favorizované týmy celkem zarazily na Chvilce poezie, protože v ní stále hledali nějaké číselné závislosti atp.

V téhle šifře určitě ihned upoutaly filmové a seriálové postavy. Ale je v ní mnohem více informací – skoro každé podstatné jméno je nějakým písmenem charakteristické. Superhrdinové ho samozřejmě nosí na svém obleku, Rimmer je hologram a hosí velké H na čele skoro v celém seriálu Červený trpaslík, Lko je samozřejmě římská padesátka, nic – nula připomína písmenko O, atd.

Upraveno 16.1.2014 15.29

Láďa Smejkal středa, 26. březen, 20.17

To, že se na řešení šifry podílí celý tým, je u velkých šifrovacích her zcela běžné. Každý máme jiný způsob myšlení a právě spojením různých pohledů na věc se často rychle vyřeší i zdánlivě nevyřešitelné. V případě téhle šifry jsme se inspirovali u kolegů Svobodných Bednářů. Pokud vám nestačila naše Úžasná šifra, tak si můžete zkusit podobnou z loňské Bedny: http://www.bedna.org/2007/sifry/sifry/2a.png