Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Oznámení organizátorů

Tomáš Bláha pondělí, 3. březen, 2.10

Tak konečně začínáme!

Dnes na vás čeká první pětice šifer a na rozjezd začneme spíše zlehka. Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem, klikněte na úlohu a pokud budete vědět řešení, napište ho do políčka dole. Vůbec přitom nezáleží, zda budete psát velkými nebo malými písmeny, s diakritikou nebo bez. Odpovědi si ale pečlivě rozmyslete, k dobrému umístění je potřeba nejen vyřešit co nejvíce úloh, ale také být rychlý a zbytečně nechybovat.

Pro vaše pohodlí jsme připravili zadání úloh celého kola ve formátu PDF, které si můžete vytisknout a vzít s sebou do školy. Přeci jen Technoplaneta je <em>týmová</em> hra a kdo chce uspět, měl by pracovat v týmu, protože více hlav více ví.

Láďa Smejkal úterý, 11. březen, 22.02

Zdravíme účastníky Technoplanety!

Těší nás, že se letos zaregistrovalo tolik týmů. Vítáme nováčky, zejména účastníky z nižších tříd, a doufáme, že s námi vydržíte až do konce. Zvláště srdečně vítáme týmy, které se letos účastní poprvé. Všechny úspěšné týmy od nás dostanou diplomy a vylosovaný tým navíc malý dárek. Za úspěšný tým budeme považovat každý, který z celkem 25 úkolů správně vyřeší alespoň 15.

Pro ty, kteří se soutěže účastní poprvé, máme pro pár rad a doporučení:

  1. Nedostali jste se ještě k řešení šifer prvního kola? Nevadí, máte možnost to zkoušet až do konce příštího týdne.
  2. Nedaří se vám přijít na řešení nějaké úlohy? Zkuste se podívat na nápovědu. Vždy týden po startu kola se u každé šifry objeví nápověda. Ta vám určitě pomůže objevit správné řešení. Dostatene se k ní přes odkaz "nápověda" na konci stránky se zadáním každé úlohy.
  3. Nevíte, jak šifry řešit? Podívejte se na zadání a řešení šifer z loňského roku. Hodně vám to pomůže objevit ten správný nápad u těch letošních.
  4. Není vám něco jasné? Organizátoři i kontaktní osoba uvedená ve vašem profilu vám rádi zodpoví vaše dotazy.
  5. Potřebujte se nás na něco zeptat? Pro komunikaci s organizátory využijte diskusního fóra. Máte dokonce možnost své dotazy (zaškrtnutím odpovídajícího políčka při vkládání komentáře) skrýt před ostatními. To především tehdy, když se budete chtít zeptat na šifry z běžícího kola.
  6. Myslíte si, že nemáte šanci vyhrát? Možná ne, ale můžete se pobavit při luštění. Třeba překvapíte sami sebe a podaří se vám postoupit do pražského květnového jednodenního finále.
  7. Vypadá to, že Šedou, Pšeníky a Libovolný už nikdo nedožene? Zatím se jim náramně daří, ale nebojte se, organizátoři je v dalších kolech ještě pořádně potrápí :-)
  8. Doufáme, že se vám šifry v prvních dvou kolech líbily. Uvítáme vaše připomínky k jednotlivým úlohám (můžete využít možnost zadání komentáře při odesílání řešení) i celé hře. Podělte se s námi a případně dalšími týmy o své zážitky v diskusním fóru.

Zdraví
Láďa, Tomík a Ája

Upraveno 3.5.2011 21.38

Tomáš Bláha úterý, 11. březen, 23.24

Přidali jsme na úvodní stránku anketu, kde můžete zahlasovat pro šifry, které se vám nejvíce líbily. Protože máme pětičlenné týmy, každý tým může dát až pět hlasů.

Tomáš Bláha neděle, 16. březen, 22.29

Milí soutěžící,

protože jsme opomenuli zveřejnit časový harmonogram jednotlivých kol, pokusíme se to nyní napravit. Vzhledem k registraci dalších týmů v průběhu uplynulého týdne, necháváme účastníkům stále možnost řešit i úkoly prvního kola. Definitivně je uzavřeme v noci z neděle na pondělí 24.3.

1. kolo bude otevřeno od 3.3.2008 6.00 do 24.3.2008 6.00.
2. kolo bude otevřeno od 10.3.2008 6.00 do 31.3.2008 6.00.
3. kolo bude otevřeno od 25.3.2008 6.00 do 14.4.2008 6.00.
4. kolo bude otevřeno od 31.3.2008 6.00 do 21.4.2008 6.00.
5. kolo bude otevřeno od 14.4.2008 6.00 do 5.5.2008 6.00.

Nápověda ke každému kolu je zveřejněna vždy další pondělí v 6.00. Najdete ji přímo u každé šifry vlevo dole pod zadáním.

Toto pondělí tedy nehledejte žádné nové šifry, před třetím kolem dáme malou přestávku. Další šifry budou zveřejněny až příští týden a protože pondělí bude velikonoční, zadání tentokrát vystavíme až v úterý, tj. 25. března.

Mezitím můžete zahlasovat v anketě (každý tým má pět členů a proto může dát až pět hlasů) nebo třeba vyluštit některé loňské šifry.

Zejména těm týmům, pro které je letošní Technoplaneta jejich první šifrovačkou, doporučujeme, aby si zkusili vyluštit nebo alespoň projít loňské a předloňské šifry, může jim to výrazně pomoci při řešení těch letošních.

Chceme vás ještě upozornit, že když zadáváte odpověď, je úplně jedno, zda použijete velká či malá písmenka, zda budete psát s diakritikou či bez. Ani na mezerách nezáleží. Protože více týmů zadalo stejnou odpověď vícekrát jen s drobnými změnami, rozhodli jsme se tuto situaci ošetřit a zabránit opětovnému zadání stejné odpovědi. Také jsme týmům odpustili duplicitní odpovědi dříve uznané jako špatné.

Držíme vám palce v dalším průběhu hry.

Upraveno 3.5.2011 21.44

Tomáš Bláha úterý, 25. březen, 20.24

Prosím, když v diskusi někomu odpovídáte, zmáčkněte odpovědět a ne přidat komentář. Děkuji.

Upraveno 3.5.2011 21.44

Tomáš Bláha středa, 16. duben, 10.26

Ahoj temponauti,

máte před sebou páté kolo, poslední díl internetové části Technoplanety. Do velkého finále v Grébovce zbývá pár týdnů a jen prvních dvacet týmů bude mít jistotu účasti. Máte pořád ještě možnost zamíchat pořadím a dořešením čtvrtého kola a vyřešením pátého se posunout do horních míst žebříčku. Ale i tak to nevzdávejte – pořadatelé si ponechávají ještě v rukávu dvě divoké karty.

Dále připomínáme, že každý tým, který správně vyřeší alespoň 15 úloh, bude hodnocen jako úspěšný a zařazen do slosování o drobnou cenu.