Technoplaneta – šifrovací hra pro děti

Finále

Šachista z týmu Unknown Team čtvrtek, 2. červen, 18.05

Klaním se organizátorům,

finále se mi opravdu moc líbilo. Úžasná byla harmonika a první šifra. Škoda, že nám tolik trval kalendář (zas tak těžký nebyl...). Jedině systém nás trochu zklamal.

Ještě jednou tedy mockrát děkuji za finále

PS: Dáte šifry i s řešením na internet v blízké době?

Láďa Smejkal čtvrtek, 2. červen, 18.15

Děkujeme za pochvalu a vůbec první reakci na finále. SMS systém se nám bohužel příliš brzy unavil a zprávy se k vám dostávaly se značným zpožděním, za což se všem omlouváme. Pro příští rok to určitě vyřešíme lépe. Zadání i řešení šifer se budeme snažit vystavit co nejdříve. Doufáme, že jste si luštění užili a brzy se s námi o své dojmy podělí i další.

Upraveno 2.6.2011 18.58

Honza z týmu VIPeace čtvrtek, 2. červen, 20.10

Na kalendář jsem přišel hned, ale bohužel neumím počítat a nějak jsem se nedopočítal ke 26 pondělkům :)

Tomáš Bláha sobota, 4. červen, 20.48

Šifry i s řešením jsou už na webu, výsledky a fotky ještě zpracováváme.

Šachista z týmu Unknown Team neděle, 5. červen, 13.11

Díky

Tomáš Bláha neděle, 5. červen, 13.26

Fotky jsou na webu.

Šachista z týmu Unknown Team neděle, 5. červen, 13.28

Díky :)

Wormomafie z týmu Wormomafie středa, 6. červen, 14.21

uz se tesim mna finale :)

Honza z týmu VIPeace čtvrtek, 2. červen, 19.52

Chci poděkovat organizátorům za finále. Opravdu jsme si to užili. Jen škoda těch SMS a některé šifry mi připadali neúměrně těžké, ale jiné zase moc lehké :) Díky moc.

Filip z týmu Akitametam čtvrtek, 2. červen, 20.07

Ahoj, já taky moc děkuju. Bylo to skvělé! Já měl výhodu domácího prostředí, takže jsem měl ještě větší radost, že jsem se tam vyznal. Už se těším na řešení - 2 úkoly jsme nezvládli, 10 jsme nestihli vyřešit a k 11 jsme se vůbec nedostali. Jen mě trochu štve, že jsme nevěděli, že ne louce u 5 chodí ten pán, který napovídá. Seděli jsme na lavičce před tím stanovištěm a byli jsme tam přes půl hodiny. Pak jsme se přemístili na louku a hned (po nápovědě) jsme to měli. Jinak opravdu SUPER, děkuju a těším se na příští rok... Filip :-)

Tomáš z týmu TeaM čtvrtek, 2. červen, 20.27

Také se připojuji. Teď jsem přijel domů. Takže finále bylo prostě úžasné. Technoplaneta mi bude fakt chybět! (A nebo ne;)) Trochu mě pobavilo, že v poslední SMS po 15. hodině, že v cíli jsou 3 týmy. Byl trochu šok, když jsme se dozvěděli, že ve skutečnosti 22!:) Několikrát se nám stalo, že půl hodiny poté, co jsme poslali řešení nám řešení přišlo, ale měli jste tam 50 týmů. Muselo to být hrozné zvládnout. Jako šifra se mi nejvíc líbila 8. Ta s těmi šipkami a pak ta tuším 3. S tou kartou, co jsme dostali k tomu mi vůbec nedošla souvislost.:) A pak ta zebra. Než jsme se dohodli, co délkou odpovídá tečce a co čárce, tak jsme dostali řešení. Snad jsem toho nenapsal moc, ale finále jsem si opravdu užil, děkuji za celý tým!

Tomáš Bláha neděle, 5. červen, 13.35

To vyhodnocování pořadí nás už dlouho trápí. Začalo to nepříliš dobře fungujícím vyhodnocováním na papíře kvůli kterému jsme začali uvažovat o elektronickém. Loni jsme tedy zavedli SMSky a nejel nám frontend, takže jsme nemohli moc rychle reagovat na dotazy hráčů. Letos jsme to měli pořešené, ale při tolika týmech se zase ukázalo, že mobil nechce odesílat více než cca 3 SMS za minutu a tak se vytvořila fronta kolem 50 zpráv na odeslání a vy jste je dostávali se značným zpožděním. Přitom příjem zpráv fungoval normálně, takže pořadí z nich máme. Jen ještě budeme ručně opravovat ty situace, kdy tým poslal špatně vyplněnou SMS.

Jirka z týmu Qaterknan čtvrtek, 2. červen, 21.09

teda, finále se nám moc nepovedlo... Nejhorší byla zebra: anberanbedanber, samozřejmě, nápad byl hned - taky díky náhrdelníku, ale přečíst to správně + bezchybně převést na morseovku, ach jo (myslím, že nebýt berana, byli bychom tak 5.)

A pak samozřejmě začátek - jedna organizátorka nás poslala úplně na druhou stranu, k šifře 8.

Ale jinak se finále vážně povedlo, super šifry (do začátku jsem si říkal, že tam URČITĚ bude nějaká mobilní šifra, ale když na ni přišlo, trvalo mi asi 10 minut než mi to došlo), některé byly takové povzbuzovací - například ta mobilní šifra, u některých jsme si pěkně zaluštili, třeba u kalendáře...

Je škoda, že se porouchal systém smsek, musel jsem nakonec všechny smsky poslat znovu. Nakonec je mi ale moc líto, že se příští rok účastnit nemůžeme. Nerozmysleli jste si to nakonec, orgové? :-)

Tomáš Bláha neděle, 5. červen, 13.28

Víceméně jsme se dohodli, že příští rok uděláme v internetové části nějakou kategorii „veteránů“. S finále je to ovšem horší, tam zatím nemáme žádný nápad.

Honza z týmu VIPeace neděle, 5. červen, 19.10

To s radostí uvítáme.

Filip z týmu Akitametam čtvrtek, 2. červen, 21.36

Už se těším na řešní, některá by mě fakt zajímala. :-))

Jirka z týmu Qaterknan čtvrtek, 2. červen, 22.05

klidně ti řešení napíšu, jen mi připomeň zadání :-)

Ivča z týmu Škrkny čtvrtek, 2. červen, 22.33

Díky za finále, konečně jsme uspěly :-). Nejvíc se mně asi líbila dvanáctka je díra, naopak mě naštvala zebra, kde mě správné řešení napadlo, ale nezdálo se mi, že by se z toho dalo nějak rozeznat tečky od čárek a tak jsem se o to ani nepokoušela. Jinak, můžu se zeptat, podle čeho jste vybírali týmy na rozcestníky?

Tomáš Bláha sobota, 4. červen, 23.52

K zebře jsem udělal názorné řešení. Myslím, že když se člověk nezalekne a přečte prvních pár písmenek, pak už čtení morseovky půjde samo.

Na rozcestníky jsem vybíral spíše náhodně ty týmy, které jsou na Technoplanetě trochu profláklejší – více s námi komunikují, jsou tu už několik let atp.

Mara z týmu OSLICI čtvrtek, 2. červen, 23.09

Já jsem oficiálně soutěžil za STARGATE a finále se mi líbilo. Kdybych měl ohodnotit šifry tak asi takhle: ( 1b nevjhorší, 10b nejlepší) : úvodní: 6b - pěkné obrázky 1: 6b 2: 5b - moc lehká ;) 3: 7b - mrkli jsme a věděli 4: 8b - zprvu jsme doplňovali pouze písmena a až později jsme začali doplňovat čísla.. 5: 7b - taky poměrně jednoduchá 6: 6b - tři slova jsme nevěděli, ale díky mým odhadovačským schopnostem přišli na tajenku 7: 3b - tak tahle šifra nás dlouho mrzela, tak primitivní a stejně jsme u ní ztratili 50 minut. Z části to bylo bohužel tím, že jsme zebru přikládali na naše( doma vytisknuté)noviny a ty byly v jiném měřítku než ty orgské :( 8: 9b - koukli jsme , věděli, oběhli, vyřešili ;) 9: 10b - super! krása! super nápad! Akorát se tady vloudila orgům chybička... 2. slovo bylo devatou místo desátou ;) 10: 10b - krásná šifra... ikdyž jsme ji vyřešili s nápovědou, tak se mi nevíc líbila... 11: 9b - pohoda, koukli jsme, hle abeceda, a tady to nesedí... A potom ten finiš... Takový scénář by nenapsali ani v Hollywoodu. Po úvodní šifře třetí a v cíli nám chybělo na druhé místo asi 10 metrů :( :D (a ještě víc nás mrzí že nás předběhly holky!!! :D )a na první asi 2 minuty. Hold, život je pech... Ale nevadí... 3 lidičky od nás už příští rok nemůžou, ostatní se asi objeví i příští rok pod OSLÍKAMA ;)

PS: Jinak trošičku výtka za ty SMS (chtělo by to na příští rok nějaký vychytaný prográmek), ale obrovská pochvala za zvládnutí té situace...(okamžitý přesun lidí, nápověd...)

Ivča z týmu Škrkny čtvrtek, 2. červen, 23.25

my vás nepředběhly, to vy jste málem předběhli nás :-)

Mara z týmu OSLICI pátek, 3. červen, 7.35

No právě že málem :( :D

Tomáš z týmu TeaM pátek, 3. červen, 7.42

Dobrý nápad. Také to zkusím tak ohodnotit. Takže úvodní šífra: 5b, tuhle řadu mi zkoušelo několik lidí předložit a já vždy nechápal, jak to někomu může nedojít. Takže mi to došlo až na trojce a pak jsme se snažili asi deseti způsoby propašovat číslo 1, než nás napadlo M. 1: 6b, nejdříve nás napadlo, že SIESTĚ bude pravděpodobně CESTĚ. Pak jsme dál upravili nějaká slova a na základě toho odhalili ten systém a dodělali do konce. 2: 3, Tak k tomu není třeba nic dodávat. Vážně jednoduchá. Hned jsme ji měli a nepochopili, proč se tam utábořilo tolik týmů. 3: 6b, Tohle nám došlo také poměrně rychle. Nejdříve nějaké posuny v abecedě a pak hned přišel mobil. 4: 9b, tohle fakt skvělé. Souvislost s tou kartičkou nám nedošla, takže jsme pořát jen přikládáli a nevšimli, že 12 je tam nějak často. 5: 7b, jak se má šifra řešit nás napadlo hned, ale upustili jsme od toho, protože to začínálo TEE - a to většinou znamená nesmysl. Příště dejte prosím první slovo takové, aby bylo jasné, že je to dobře. Dost nás to zmátlo. 6: 7b, to bylo celkem jednoduché. Zvláště poté, co jsme si té šifry všimli. To nebylo těžké, v cíli jsme byli docela často, tak to nebylo těžké doplnit. 7: 8b, jenom bylo těžké určit, co je čárka a co tečka, takže než jsme se na tom schodli, přišlo nám řešení v SMS. 8: 10b, tohle byla úžasná šifra. Napadlo nás to celkem rychle a pak jsme tam jen běhali, zasnamenávali a pak přiřazovali útvarům písmena. (P. S.: Proč náš tým jste dali na ten nejošklivější strom???:)) 9: 8b, řešení na sebe ani tady nedalo dlouho čekat. Jenom jsme to celé skládali v opačném směru, ale pak nám došlo, že to má být obráceně. 10: 10b, výborná šifra. Jenom než nám došlo řešení, byl konec, ale to, že tam jsou ty čísla 1-38 v těch sloupcích a že některá chybí (hned nám došlo, že to jsou mezery), jenom kde vzít písmena? 11: Tam jsme se bohužel nedostali.

Tomáš Bláha sobota, 4. červen, 11.04

Byl to sice prťavej strom (prostě to tak vycházelo), ale byl v centru celé šifry, jedna ze dvou nejdůležitějších křižovatek šifry! :-)

Mara z týmu OSLICI čtvrtek, 2. červen, 23.10

A doufáme že alespoň výsledky budou co nejdřív :)

Tomáš Bláha pátek, 3. červen, 1.25

Budeme se snažit to zkompletovat o víkendu.

JuRo z týmu MilkyWay team pátek, 3. červen, 11.08

takze k finale - dopadlo to lepsie ako sme mysleli s celkovym 12. miestom sme celkom spokojny (uz len to ze sme dosli do ciela je podla mna uspech). Najviac nas asi potrapila zebra a 4. uloha kde sme v casti "cesky jazyk" zastavili kazdeho okoloiduceho Cecha aby nam vysvetlil vase ludove mudrosti :D Najlahsia bola sifra cislo 2 a najzabavnejsia sa mi zdala sifra cislo 6 (doplnovacka). A okrem toho nam predsa jedno prvenstvo patri - ako prvy sme vyriesili uvodnu sifru (trvala nam cca. 3 sekundy) a na prvom mieste sme sa udrzali az do 3. ulohy. Takze velke Dakujem orgom za finale a uz sa tesim na dalsi rocnik technoplanety! :D

P.S.: SMS system ma trochu sklamal ale zaroven aj pobavil ked nam pocas riesenia 7. ulohy dosla napoveda k sifre 5 :D

Ivča z týmu Škrkny pátek, 3. červen, 13.38

ještě lepší bylo, když nám po hodině čekání v cíli došla nápověda k jedenáctce :-)

Šachista z týmu Unknown Team pátek, 3. červen, 15.22

Toto se nám stalo častokrát - pošlu řešení a čekám... Přijde SMS (Hurá!) a v ní je nápověda. No nic, čekám dál... Přijde SMS (hurá) a tam je řešení. Tak nevím, zda systém vůbec zachytil moji zprávu a tak řešení píšu ještě jednou. Přijde SMS (napětí) a říká nám, že jsme šestí (zázrak). Běžíme za další šifrou a mně zase zapípá mobil. Ve zprávě stojí: "Chyba! Řešení k tomuto stanovišti již máme."...

Speedy z týmu STARGATE pátek, 3. červen, 19.32

Finále bylo super, jen zase ty sms tam dělaly neplechu, ale nevadí. Až na první a sedmou šifru, u kterých jsme se zasekli, to šlo ráz na ráz. A závěrečný finiš, když jsme se snažili doběhnout Škrkny stál taky za to. Ale je pravdou, že to druhé místo si zasloužily víc než my. A tak tedy gratuluji týmům, které nás předstihly a taky děkuji všem ostatním, byli jste dobří soupeři! Také samozřejmě děkuji všem orgům za práci, kterou při přichystání soutěže vynaložili. Díky také Ládínkovi za možnost vyzkoušení stolních her, a zejména za Mousquetaires du Roy, která se všem členům našeho týmu velmi líbila. Prožil jsem s Technoplanetou tři roky, věnoval tomu spoustu času, ale stálo to za to. Třikrát jsem se mohl díky finále podívat do Prahy (a do Světa deskových her! :-) ). Teď už jen budu s nostalgií vzpomínat...

Jirka z týmu Qaterknan pátek, 3. červen, 20.03

omlouvám se za tu mmsku s anglickými napojovacími výrazy :D asi jsem měl odemknutý mobil v tašce a TInfo jsem si uložil jako AAorgove, takže jste byli nejpravděpodobnější cíl. Někdy mě ale překvapuje, jak je volně pohozený mobil v tašce "inteligentní" :D

Tomáš Bláha neděle, 5. červen, 13.39

:-)

Jirka z týmu Qaterknan neděle, 5. červen, 21.19

A to jste dopadli víceméně dobře, ještě vám mohla přijít fotka Aničky 5 minut před malou maturitou z češtiny, to byl výraz v obličeji... :D

Jinak díky za fotky, jsou moc povedené. (co je to za foťák, který pojmenovává snímky "TNT"? :-D)

Tomáš Bláha neděle, 5. červen, 22.53

Hanka fotila na Nikon D3000, ale to pojmenování souborů musela udělat v programu, který fotky stahuje. Normálně jsou pojmenované jinak. TNT je tedy evidentně zkratkou pro Technoplanetu, ne trinitrotoluen :-)

Andy z týmu NoFear pondělí, 6. červen, 14.36

Můžu se zeptat kdy tam dáte výslednou listinu ?????

Šachista z týmu Unknown Team úterý, 7. červen, 15.40

Pravda je, že už bych ji taky rád viděl...

Filip z týmu Akitametam úterý, 7. červen, 17.08

Chtělo by to... :-)

Tomáš Bláha úterý, 7. červen, 20.25

Jo jó, chtělo... Tak hurá, hurá!

Upraveno 7.6.2011 23.47

Filip z týmu Akitametam úterý, 7. červen, 17.14

Prosím orgy, mohli byste mi poslat fotky na e-mail (FilipOplt zavináč seznam.cz)? Na těch miniaturách toho není tolik vidět a než se to zvětší, tak to dlouho trvá... a navíc se ve zvětšení nedá posouvat z fotky na fotku. Jestli máte facebook a jsou tam fotky, tak mi to nemusíte posílat na e-mail, ale prosím o název stránky, kde jsou fotky. Mockrát děkuju. Filip

Upraveno 7.6.2011 20.42

Tomáš Bláha úterý, 7. červen, 20.24

Budu hádat, používáš Internet Explorer? Ok, opravil jsem procházení pro IE v lowtech galerii. Stačí klikat na levou resp. pravou polovinu každé fotky. Ok?

Na mail se fotky poslat nedají, je jich příliš mnoho a jsou moc velké. Facebook nepoužíváme. Kdyby ale všechno selhalo, můžu ti je někdy vypálit na DVD.

Filip z týmu Akitametam úterý, 7. červen, 21.06

Jo, IE. :-D Takhle je to teď lepší (Jak to bylo resp. je v jiných prohlížečích?). Já to čekal, že se to na e-mail nevejde... Bylo by dobrý, kdyby se daly stáhnou všechny fotky najednou. Ale bydlím v Boloňské ulici, takže by nebyl problém v tom, abych někdy přišel s DVDčkem a vypálili byste mi to. Rád bych ty fotky měl. Dík ;-)

Tomáš Bláha úterý, 7. červen, 23.19

V ostatních prohlížečích, které nemají tolik technických problémů, je brouzdání fotkami řešené dynamicky v Javascriptu vč. zvětšení na celé okno prohlížeče a slideshow. Prostě vyzkoušej a uvidíš.

Ivča z týmu Škrkny středa, 8. červen, 7.09

Tak si systém myslí, že jsme celou druhou polovinu hry byly první (přitom jsme byli druzí, první jenom na stanovišti 5 a 7) a všechny přechody nám trvaly 0.00, až na ten poslední osudový 0.01, kvůli kterému jsme skončili na druhém místě :D

Ivča z týmu Škrkny středa, 8. červen, 7.14

A my si myslely, že to první místo v esemeskách chodí všem :D

Tomáš Bláha středa, 8. červen, 9.52

To si asi nějak špatně vysvětluješ výsledky. Plus čas na každém stanovišti je ztráta na vedoucí tým na tom daném stanovišti. Tj. v cíli máte 13.38 (2.) +0.01 protože jste přišli jako druzí po In Aenigmibus, kteří přišli ve 13.37. Samozřejmě je to dané tím, kdy týmy odeslaly kontrolní SMS zprávy, až cílové stanoviště jsme zapisovali ručně (proto jsou na něm časy většinou zaokrouhlené).

Doba řešení (nerozlišujeme dobu řešení a dobu přechodu) stanoviště ve vrcholové knize není napsaná, mohl bych to tam přidat, akorát se trochu bojím nepřehlednosti.

Šachista z týmu Unknown Team středa, 8. červen, 15.47

Děkujeme orgům za výsledkovou listinu. Netušili jsme, že jsme byli tak rychlí (první šifra):).

RAB z týmu In Aenigmibus pondělí, 13. červen, 13.09

Děkujeme za finále, pokud mělo nějaké chyby, tak už to všichni řekli.

Filip z týmu FiAlKuPa pondělí, 13. červen, 18.36

Bylo to hezký, užili jsme si to. I když teda máme být před PepaJeans, ale jinak povedené finále. Jinak souhlasím s týmem In Aenigmibus. :))